Mitt Romney har givet op – og dog

Kampen om at flytte ind i Det Hvide Hus, når præsident Obama flytter ud om to år, er i fuld gang. Og den første, der trækker sig, er republikaneren Mitt Romney – med forbehold.

Foto: SHAWN THEW. Fredag meddelte Republikaneren Mitt Romney, at han ikke stiller op til præsidentvalgtet næste år. Men hans tale var fyldt med så mange forbehold, at politiske iagttagere spekulerede i, om det var en tale, hvor han endelig giver op, eller en tale hvor han indirekte tigger og beder om at blive presset af tilhængerne, så han »modstræbende« alligevel går ind i valgkampen.
Læs mere
Fold sammen

WASHINGTON: Tredje gang skulle altså ikke være lykkens gang. Republikanernes spidskandidat ved det sidste præsidentvalg i 2012, Mitt Romney, valgte i går at trække sit kandidatur, efter at hele det politiske establishment ellers havde ventet, at han ville prøve en gang til.

Selv om hans tale til sine tilhængere indledte med, at han ikke stiller op, så var den fyldt med så mange forbehold, at politiske iagttagere spekulerede i, om det her var en tale, hvor han endelig giver op, eller en tale hvor han indirekte tigger og beder om at blive presset af tilhængerne, så han »modstræbende« alligevel går ind i valgkampen.

Foreløbig er overskriften: »Romney stiller ikke op«. Det skulle give plads til en lang række andre kandidater i Det Republikanske Parti ikke mindst Floridas tidligere guvernør, Jeb Bush, som er bror til USAs tidligere præsident, George W. Bush. Partiet kan dermed ånde lettet op, fordi midterfeltet foreløbig ser mindre kompliceret ud. Jeb Bush og Mitt Romney ligger politisk set meget tæt på hinanden, og hvis Romney havde valgt at stille op, kunne det betyde, at de to kandidater skulle slås om de samme sponsorer og penge og splitte partiet i en periode, hvor Demokraterne har en stærk kandidat i Hillary Clinton. Også New Jerseys guvernør, Chris Christie, kan få glæde af Romneys kapitulation, da han også overvejer at stille op.

Romney sagde i går selv, at det er bedst for partiet, at han trækker sig for at »give plads til en, der har en bedre chance«. Klogeligt afholdt han sig fra at sige, hvem han vil støtte, når det kommer til stykket, for partiet har over 20 kandidater, der om få måneder for alvor begynder at slås om pladsen som partiets præsidentkandidat. Andre er også i spil især den tidligere Tea Party-kandidat Rand Paul, Tea Party-kandidaten Ted Cruz og en række nuværende og tidligere amerikanske guvernører. Så kampen bliver hård.

Men Romney var så langi spyttet, at man som mulig sponsor vil være i tvivl om, hvad han vil. Han mere end antydede i talen, at han stadig var den bedste. Han fik rodet sig ud i en sætning, hvis væsentlige indhold var, at der kunne ske noget, der kunne ændre hans mening, »men det ville være usandsynligt«, og han fabulerede over, hvad der ville ske, hvis »partiet skulle få interne problemer«. Som en kommentator sagde på CNN: »Ja, hvad så, kommer Romney så alligevel partiet til undsætning, hvis det skulle ske.«

Rekordbeløb klar til andre kandidater

Men Romneys melding om, at han er ude, vil få sponsorerne til at koncentrere sig om nogle af de kandidater, der har størst chance for at vinde. Milliardærbrødrene og forretningsfolkene David og Charles Koch har allerede bebudet, at de har sat godt 800 mio. dollar af til valgkampen, og en række kandidater som libertarianerne Rand Paul og Ted Cruz – men også Jeb Bush – vil kunne få glæde af dem. Det er et rekordbeløb lige nu, og det har vakt opsigt, at der allerede nu er så mange penge i omløb.

Ifølge The New York Times ligger der også bag Romneys beslutning et intens pres fra tidligere støtter, som under et fire timer langt møde i sidste uge gjorde det klart, at det kunne være »op ad bakke«, hvis han skulle stille op for tredje gang. Den lidt kølige holdning kom ovenikøbet også fra New Hampshire, som han vandt sidste gang.

Selv om Romney fredag ikke sagde, hvem han støtter, så bemærker folk, at han har en middagsaftale med New Jerseys guvernør, Chris Christie. Den slags ting går ikke sporløst hen for rygtesmedene i Washington. Tværtimod spekuleres der nu heftigt i, at den næste magtkamp bliver mellem Bush og Christie.

Christie ligger også i midten af partiet, men er kendt for at have et heftigt temperament, der kan komme ham til skade under den langvarige valgkamp, der er forude, frem til præsidentvalget i november 2016. Chris Christie har den ene gang efter den anden åbent overfuset kritikere, og det har bl.a. ført til, at politiske modstandere sender professionelle »kværulanter« ud til hans valgmøder for at sikre sig, at Christie også i TVs bedste sendetid mister besindelsen.