Mistillidsvotum vælter Montenegros regering for anden gang i år

Uenigheder vedrørende den magtfulde serbiske ortodokse kirke i Montenegro har udløst et mistillidsvotum.

Montenegros premierminister Dritan Abazovic på talerstolen. Det er anden gang i år, at en mistillidsafstemning vælter regeringen i landet. (Arkivfoto). Stevo Vasiljevic/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Montenegros parlament har lørdag stemt for et mistillidsvotum til regeringen, der har premierminister Dritan Abazovic i spidsen.

Mistillidsafstemningen var fremsat af 36 parlamentsmedlemmer i protest mod, at premierministeren skrev under på en meget omstridt aftale, der regulerer forholdet til den magtfulde serbiske ortodokse kirke i landet.

Det er anden gang i år, at parlamentet stemmer for et mistillidsvotum til regeringen.

I februar kollapsede tidligere premierminister Zdravko Krivokapics regering. Den var støttet af den serbiske ortodokse kirike.

»Jeg er meget stolt af alt, vi har gjort på 100 dage,« siger den nu detroniserede premierminister Abazovic efter afstemningen.

»Vi bliver husket som den regering, der holdt i kortest tid, men som traf de sværeste beslutninger.«

Nu skal landets præsident, Milo Djukanovic, nominere en ny premierminister, der skal danne en ny regering i Montenegro.

Landet er medlem af NATO, og forsøger også at blive EU-medlem.

Der er også mulighed for, at der udskrives valg i landet.

Det politiske klima i Montenegro, der har omkring 625.000 indbyggere, har længe været præget af splittelse mellem dem, der identificerer sig som montenegrinere og prorussiske serbere.

After en debat, der tog hele dage, blev mistillidsvotummet vedtaget, da 50 af de 81 parlamentsmedlemmer stemte for.

Premierministeren skrev under på den omstridte aftale om kirken tidligere på måneden på trods af kritik fra provestlige partier, der mente, at aftalen ville give kirken for meget magt sammenlignet med andre trossamfund.

Han insisterede på, at aftalen ville løse et længerevarende problem i landet og være med til at fjerne den splittelse, der er mellem de partier, der er for, at Montenegro skal være en del af EU og de partier, der ønsker stærkere bånd med Rusland og Serbien.

Ifølge premierministeren er det kriminelle grupperinger, der sponsorerer nogle politiske partier, der stod bag mistillidsafstemningen for at forpurre en anti-korruptionsplan.

»Dette land vil enten blive ledt af kriminelle eller borgere.«

»Og jeg er ked af, at den organiserede kriminalitet i Montenegro stadig bruger sine tentakler til at regulere politiske forhold,« siger han.

/ritzau/Reuters