»Mister Marlboro« meldes dræbt i Libyen

Ifølge Libyens regering er det vestlige Saharas mest berygtede terrorleder med tilnavnet »Mister Marlboro« blevet dræbt i Libyen. USA har bombet hans tilholdssted, men kan ikke bekræfte hans død.

Mokhtar Belmokhtar. Fold sammen
Læs mere
Foto: FBI

Smugleren, Afghanistan-veteranen og terrorlederen Mokhtar Belmokhtar er død efter et amerikansk præcisionsangreb fra luften, meddeler officielle libyske kilder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mokhtar Belmokhtar, der har tilnavnet »Mister Marlboro«, var blandt andet ansvarlig for terrorangrebet mod et gasfelt i Algeriet i 2013, og ifølge Libyens officielle regering, der holder til i landets østlige del, fandt angrebet sted søndag i byen Ajdabiy.

Mokhtar Belmokhtar blev angiveligt dræbt sammen med en række andre højtstående al-Qaeda-folk under angrebet, meddeler den libyske regering.

USAs militær bekræfter at have angrebet terrorlederens tilholdssted, men kan ikke bekræfte hans død.

Under terrorangrebet mod gasanlægget »In Amenas« i 2013, som den enøjede Mokhtar Belmokhtar stod bag, blev 800 ansatte holdt som gidsler, og det endte med, at 40 - fortrinsvis udlændinge - blev dræbt. Blandt ofrene var seks briter og tre amerikanske statsborgere.

Mokhtar Belmokhtar var oprindelig en ledende figur i al-Qaedas afdeling i det nordlige Afrika, men brød ud for flere år siden og dannede sin egen gruppe - dog fortsat med sympati og tilknytning til al-Qaeda.

Han er siden blevet kendt som såkaldt »jihad-gangster«, der har opereret og ernæret sig som både cigaretsmugler, heraf tilnavnet »Mister Marlboro«, og som manden bag adskillige gidseltagninger af udlændinge, der siden kunne frikøbes. Samtidig har han stået bag forskellige terroraktioner med angrebet mod gasanlægget som en af de mere spektakulære.

Mokhtar Belmokhtar er flere gange gennem årene blevet rapporteret dræbt, som det var tilfældet i Mali, hvor han har støttet og kæmpet med oprørske tuareger mod regeringen og internationale styrker.