Mistanke om »russisk forbindelse« i den svenske Riksdag

En medarbejder i partiet Sverigedemokraterna anvendte falske identiteter og handlede med russisk kriminel. »Alle alarmklokker ringer,« siger efterretningsekspert.

Medarbejdere i Sverigedemokraterna er blevet fyret efter afsløringer af en mystisk ejendomshandel, kontakter til højreekstreme grupper og spredning af »russisk propaganda«. Den ene udpeges af eksperter som en sikkerhedsrisiko for det svenske parlament, Riksdagen, der ses her på billedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To medarbejdere i partiet Sverigedemokraterna er blevet fyret efter afsløringer af en mystisk ejendomshandel, kontakter til højreekstreme grupper og spredning af »russisk propaganda«.

Den ene, den russiskfødte Alexander Fridback, er af eksperter blevet udpeget som en sikkerhedsrisiko for det svenske parlament, Riksdagen. Han blev i denne uge afskediget, efter at blandt andre den svenske forsvarsminister var gået ind i sagen.

Fyringen af Alexander Fridback er den foreløbige kulmination på ugers drypvise afsløringer om de to medarbejdere. De arbejdede begge i det indvandringskritiske partis sekretariat i Riksdagen.

Allerede i sensommeren kom det frem, at Alexander Fridback har anvendt mindst fem forskellige identiter, siden han kom til Sverige i 2007. Han var blandt andet kendt som indvandringskritisk debattør og blogger under navnet Egor Putilov.

Det var dog afsløringen af en mærkværdig ejendomshandel, der for alvor vakte opsigt. Fridback købte i 2014 en villa i Stockholm af en russisk forretningsmand, der afsoner en fængselsdom i Rusland og er gift med en højtstående medarbejder i det russiske skattevæsen.

Salgsprisen for huset var seks millioner svenske kroner. Kort efter solgte Fridback imidlertid huset videre for det dobbelte og tjente dermed seks millioner.

»Alle alarmklokker ringer«

Venneprisen rejser mistanke om et afhængighedsforhold til enten russiske kriminelle eller russiske myndigheder, siger Lars Nicander, forskningschef på den svenske Försvarshögskolan.

»Der må rimeligvis findes en modydelse i dette eller en driftskapital for at udføre en opgave for nogen,« siger han til Sveriges Radio.

Som ansat i Sverigedemokraternas sekretariat siden februar havde Alexander Fridback adgang til store dele af den svenske Riksdag. Han kunne placere aflytningsudstyr og overvære lukkede forhandlinger, påpeger forskningschefen.

»Alle alarmklokker ringer,« siger Lars Nicander.

Mistanken skærpes af Alexander Fridbacks karriereforløb før ansættelsen i partiet. Han har kortvarigt arbejdet som journalist for Sveriges Radio, men ansættelsen blev afsluttet, da han ikke kunne dokumentere sin identitet. Han har også arbejdet for den svenske udlændingestyrelse og søgt ansættelse i den svenske beredskabsstyrelses enhed for overvågning af cyberangreb.

»Det er alle steder, hvor han kan øve indflydelse. Det er jo følsomme myndigheder,« siger den svenske efterretningsekspert Tomas Djurling til SVT.

Alexander Fridback selv kalder beskyldningerne – han er ikke sigtet for noget – for løgnagtige og æreskrænkende. Den lukrative hushandel kom i stand, fordi den russiske forretningsmand skulle sælge i hast, siger han. På sin blog sammenligner han beskyldningerne med »Stalins undertrykkelser i 1930ernes Sovjetunionen«.

Drøfter yderligere sikkerhedstjek

Onsdag i denne uge blev endnu en medarbejder i Sverigedemokraternas sekretariat fyret. Det skete, efter det kom frem, at han sideløbende arbejdede for højreekstreme grupper. På Facebook har han desuden hyldet den russiske præsident, Vladimir Putin, og fremhævet den Kreml-finansierede TV-kanal Russia Today som »den eneste kanal, der beskriver virkeligheden«.

Sekretærens virke er ikke foreneligt med Sverigedemokraternas politik, fastslog partiets gruppeformand, Mattias Karlsson, over for Sveriges Radio.

Sagen har fået det svenske parlament til at drøfte yderligere sikkerhedstjek. Rusland har tidligere forsøgt at infiltrere og finansiere højrepartier i andre europæiske lande, siger Hans Wallmark, formand for det svenske forsvarsudvalg fra det konservative parti Moderaterna til nyhedsbureauet TT.

»Der findes et trusselsbillede og en efterretningstrussel mod Sverige, som også svenske partier og Riksdagen kan blive udsat for,« siger han.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland.