Mistænkt mand bag drab på svensk FN-ekspert er anholdt

En svensk FN-ekspert blev fundet i en massegrav i Den Demokratiske Republik Congo i slutningen af marts.

SWEDEN-CONGO-UN-CRIME - 201704
Den 36-årige svensker, Zaida Catalán, blev fundet i slutningen af marts i en massegrav sammen med en amerikansk kollega ved navn Michael Sharp og en congolesisk tolk. Scanpix/Bertil Ericson Fold sammen
Læs mere

En mand, der er mistænkt for at være indblandet i drabet på en svensk FN-ekspert i Den Demokratiske Republik Congo, er blevet anholdt.

Det oplyser general Joseph Ponde fra militærets anklagemyndighed til nyhedsbureauet Reuters.

Han betegner den anholdte som en oprører.

Den 36-årige svensker, Zaida Catalán, blev fundet i slutningen af marts i en massegrav sammen med en amerikansk kollega ved navn Michael Sharp.

Det ene lig var blevet halshugget. Men det er uvist, hvem af dem, der var blevet halshugget.

De to FN-eksperters congolesiske tolk og tre congolesiske motorcyklister, som ledsagede dem, er endnu ikke blevet fundet, oplyser FN ifølge Reuters.

De blev alle blevet bortført 12. marts. De to FN-eksperter havde fået til opgave undersøge mistanker om, at congolesiske soldater havde begået krigsforbrydelser.

De skulle desuden overvåge sanktionerne mod DRCongo og rapportere tilbage til FN's Sikkerhedsråd.

Da den svenske statsminister, Stefan Löfven, havde modtaget nyheden om Zaida Cataláns død, var det med sorg og bestyrtelse, udtalte han.

- Hun var der som humanitær ekspert for FN for at styrke fredsindsatsen i landet. Det er en afgørende opgave for at kunne skabe øget sikkerhed i hele regionen.

Også FN's generalsekretær, António Guterres, sendte dengang tanker til de dræbtes familier og kolleger.

- Michael og Zaida mistede livet, mens de forsøgte at forstå årsagerne til konflikten og usikkerheden i DRCongo med henblik på at bringe fred til landet og folket, udtalte han.

Myndighederne arresterede to personer, men det lykkedes den anden at flygte.

De fire fængselsbetjente, der skulle bevogte den undslupne fange, er derfor også blevet anholdt, oplyser Joseph Ronde til Reuters.

Det område, som FN-eksperterne arbejdede i, har været præget af vold, siden regeringsstyrker i august dræbte en lokal militsleder, der har gjort oprør mod præsident Joseph Kabilas regering

Hundredvis af mennesker er døde i de efterfølgende uroligheder.

/ritzau/TT