Mistænkt er formodet højreekstremist

Den mand, der formentlig står bag både en bombesprængning og drab på over 80 unge i Norge, er ifølge norsk avis en 32-årig højreekstremist.

En såret mand bliver tilset efter den voldsomme eksplosion, der ramte Oslo fredag eftermiddag. Den formodede gerningsmand tilhører ifølge norske medier den højreekstremistiske fløj. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske justitsminister bekræfter, at manden politiet har anholdt som mistænkt for at stå bag massakren på øen Utøya og bomben i Oslo, der har kostet mindst 87 mennesker livet, er norsk.

Ifølge den norske avis Verdens Gang (VG) er der tale om en 32-årig norsk mand, der ifølge en barndomsven igennem mere end ti år har været højreekstremist.

- Han er blevet anholdt på Utøya for at være den formodede gerningsmand bag hændelsen ved regeringshovedkvarteret og på Utøya, men vi har ikke formuleret en sigtelse endnu. Han afhøres nu, og vi vil formulere en sigtelse i løbet af natten, når vi ved, hvad der kommer ud af det forhøret, siger anklager Trine Ding Land til avisen Dagbladet om den anholdte.

Flere norske dagblade mener også at vide, at manden i i 2009 oprettede firmaet Geofram i 2009 og opgav, at firmaet dyrkede grøntsager og rodfrugter, hvilket gjorde det muligt for ham at købe store mængder kunstgødning. Gødningen kan blandt andet bruges til at lave sprængstof.

Ifølge VG er manden også registreret som ejer af både en Glock-pistol, en riffel og et haglgevær, og han kan derfor have været ansvarlig for begge forbrydelser.

Justitsminister Knut Storberget kunne i går ikke bekræfte, at det var den samme person, der stod bag bomben, der har dræbte mindst syv og skudt mindst 80 på øen Utøya.

- Jeg har ikke modtaget oplysninger om dette bærer i den ene eller den anden retning, men regner med at politiet vil informere, når de er klar til at informere offentligheden. Det eneste, jeg kan sige, er, at personen, der blev anholdt på Utøya, er norsk, sagde justitsminister Storberget på en pressekonference i aftes.

VG skriver, at den formodede gerningsmands lejlighed i Oslos vestegn - hvor han bor med sin mor - blev ransaget lige før midnat fredag.

- Jeg sad hjemme og så fjernsyn og læste aviser. Pludselig bankede politiet på døren og vi blev bedt om at forlade lejligheden øjeblikkeligt. Jeg har ikke hilst på vedkommende, men set ham når han besøger sin mor, siger naboen Hemen Noaman (27), som bor på samme etage ifølge VG.