Minister vil sende 50 mio. danske bistandskroner uden om Ugandas regering

Ugandas præsident er på vej til at underskrive en ny anti-homolov, som er i strid med menneskerettighederne, og det vil koste på bistanden, advarer Mogens Jensen.

ARKIVFOTO. Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen vil sende bistand uden om Ugandas regeringen som reaktion på landets anti-homolov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det er i klar strid med menneskerettighederne, at Ugandas præsident er på vej til at underskrive en lov, som vil kriminalisere landets homoseksuelle.
Det mener den danske udviklingsminister Mogens Jensen (S), som blandt andet kritiserer, at loven vil gøre det muligt at straffe bøsser og lesbiske med fængsel på livstid.

»Det er klart, at vi er nødt til at reagere kraftigt på den lov, som er på vej til at blive underskrevet af Ugandas præsident. Derfor vil jeg omlægge 50 millioner af den bistand, vi giver til Uganda, så den ikke længere går gennem regeringen, men gennem civile organisationer, som arbejder for Ugandas fattige og for menneskerettigheder,« forklarer ministeren.

På sigt er ministeren parat til at omlægge hele støtten fra Danmark, som årligt sender 300 millioner bistandskroner til Uganda, så pengene kommer til at gå uden om regeringen.

Mogens Jensen skrev søndag et brev til præsident Yoweri Museveni, hvori han opfordrede ham til ikke at underskrive loven. Ministeren gjorde det samtidig klart, at såfremt Museveni alligevel sætter sin underskrift på papiret, så får det konsekvenser.

»Når han skriver under, så vil jeg meddele konkret, hvad vi vil gøre. Samtidig er jeg i kontakt med mine nordiske og europæiske kolleger, så vi kan koordinere reaktionen, så den bliver så stærk som muligt,« siger Mogens Jensen.

Han understreger, at han har fuld tillid til, at de organisationer, som Danmark samarbejder med i det afrikanske land, er i stand til at bruge de danske midler fornuftigt.

Ifølge Musevenis talsmand ønsker præsidenten at underskrivningen af loven vil ske under stor mediebevågenhed for at sende et klart signal til den vestlige verden, som har reageret stærkt ved udsigten til vedtagelsen af loven.

»Præsidenten underskriver anti-homoseksualitetsloven i dag klokken 11. Han ønsker at underskrive den med de internationale mediers fulde vidnesbyrd for at illustrere Ugandas uafhængighed i lyset af vestligt pres og provokation,« siger talsmanden.

Uganda anses for at være en vigtig vestlig allieret i kampen mod islamistisk ekstremisme i nabolandet Somalia, hvor ugandiske tropper har dannet rygraden i Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrkes kamp mod al-Qaeda relaterede militante.

Men Mogens Jensen er ikke bange for, at Danmarks omlægning af bistandsmidlerne kan være med til at skubbe Uganda væk fra Vesten.

»Vi bliver jo i Uganda og vil fortsat give bistand til Uganda og dermed sikre, at de allerfattigste i landet fortsat kan få hjælp. Men det er vigtigt at sende et klart signal til regeringen og befolkningen om, at man i et demokrati er nødt til at respektere helt basale menneskerettigheder. Derfor er der ingen vej uden om at lade det få en konsekvens, når man gennemfører lovgivningen som strider imod konventioner, som landet selv har underskrevet og landets egen grundlov.«

Homoseksualitet er tabu i store dele af Afrika, og er ifølge Reuters illegalt i 37 lande. Derfor er Uganda ikke det eneste land, hvor Danmark råber op på vegne af de homoseksuelle, forsikrer Mogens Jensen.

»Det er tydeligt, at situationen i Uganda er særlig på det her punkt. Det er en meget voldsom lov, man vil indføre, hvor man kan ende i livsvarigt fængsel eller få lange fængselsstraffe, blot man oplyser om homoseksualitet. Situationen i Uganda kalder på en særlig reaktion, men vi arbejder selvfølgelig også på at sikre, at man respekterer seksuelle minoriteter i andre lande, hvor vi er til stede i Afrika.«