Minister vil bekæmpe HIV med hvidløg og rødbeder

Forskere forlanger, at Sydafrikas sundhedsminister træder tilbage, fordi hun anbefaler hvidløg og andre kosttilskud til at behandle HIV. De siger, hun promoverer pseudovidenskabelige metoder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sydafrikas sundhedsminister Manto Tshabalala-Msimang har lagt sig ud med forskere fra hele verden, fordi hun anbefaler hvidløg, citron og rødbede til at forebygge og behandle HIV og AIDS.

De 82 forskere fra bl.a. Sydafrika, USA og Frankrig kræver i et åbent brev til den sydafrikanske præsident, Thabo Mbeki, at Manto Tshabalala-Msimang bliver afsat pga. hendes anbefaling af kosttilskud til at bekæmpe HIV, som hele fem millioner sydafrikanere foreløbig er smittet med.

I brevet beskriver de Manto Tshabalala-Msimang som en minister »uden international respekt« og kalder hende »pinlig for Sydafrika«.

Pseudovidenskab
Deres reaktion kommer efter, at sundhedsministeren både før og efter den internationale AIDS-konference i Canada for nylig har udtalt sig positivt om brug af kosttilskud og traditionel medicin i kampen mod HIV og AIDS. Dertil kommer, at diverse frugter og grøntsager på den officielle sydafrikanske konferencestand blev promoveret som alternativer til HIV- og AIDS-medicin.

Forskerne forlanger, at »der bliver sat en stopper for de katastrofale og pseudovidenskabelige metoder, der har præget den sydafrikanske regerings reaktion på HIV og AIDS«. Dermed skyder de også med skarpt efter modtageren af brevet, Thabo Mbeki, der tidligere har rejst tvivl om, hvorvidt HIV overhovedet fører til AIDS.

»At afvise, at HIV fører til AIDS, er direkte latterligt,« fastslår forskerne og tilføjer, at såkaldt antiretroviral og livsforlængende medicin foreløbig er den eneste effektive måde at behandle en HIV-infektion på.

Langt fra mål
Forskerne oplyser, at den sydafrikanske regering er langt fra at opnå sit mål om at kunne tilbyde 380.000 patienter antiretroviral medicin. Målet er opsat i forbindelse med Sydafrikas anti-AIDS-program fra 2003.

Regeringen afviser at fyre Manto Tshabalala-Msimang, ligesom hun fastholder sit standpunkt.

»Planen anerkender den betydning, traditionel medicin har, og den støtter forskningen i og udviklingen af denne medicin,« hedder det i en udtalelse fra det sydafrikanske sundhedsministerium. www.aidstruth.org

Forskernes brev til Thabo Mbeki