Minister trak journalist i trusserne - og så havde Frankrig en #Trussegate

En fransk minister har nu officielt undskyldt for at have opført sig »upassende« mod en journalist, som beskrev hvordan han svirpede med elastikkanten på hendes trusser. Men det var ikke sexchikane, siger ministeren.

Michel Sapin taler som finansminister under en spørgetime i Nationalforsamlingen i Paris den 4. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND GUAY

Den franske finansminister fra, Michel Sapin, har erkendt at være gerningsmanden bag en trusse-relateret hændelse, som har sat fokus på sexisme i magtens korridorer i Frankrig. Under hasttagget #Culottegate eller #Trussegate er sagen vokset fra det rene rygteplan til en officiel undskyldning og et muligt forklaringsproblem for regeringen.

Efter ugers benægtelse har Sapin, der netop er fyldt 64 år, nu sagt undskyld for sin »upassende opførsel« mod en journalist ved det økonomiske topmøde i Davos i januar sidste år, skriver Le Figaro.

Trussehændelsen beskrives i bogen L'Élysée - off af Stéphanie Marteau og Aziz Zemouri. De beskriver, hvordan en fransk toppolitiker greb fat i trussekanten på en journalist og lod elastikken svirpe let tilbage på hendes ryg, samtidig med at han mumlede »Halløjsa, hvad har vi lige hér« (Ah mais qu'est-ce que vous me montrez là?«.

Bemærkningens ordlyd benægtes ikke direkte af Sapin, men han vil ikke stå ved trusse-svirpet. Han forklarer nu, at han blot lagde hånden på journalistens ryg og kom med »en bemærkning« om hendes påklædning. Og der var på ingen måde tale om sexchikane, siger ministeren.

»Der var intet som helst aggressivt eller sexistisk i min opførsel. Men alene det, at journalisten har følt sig krænket, viser, at både mine ord og min handling var upassende. Jeg var dengang og jeg er stadig ked af min opførsel, og jeg beklagede allerede samme dag ved et møde ansigt til ansigt med journalisten, som bad om at tale med mig om episoden,« forklarer Sapin ifølge Le Nouvel Observateur,

Sapin anses for en af præsident Hollandes nærmeste støtter. Han skriver samtidig med sin undskyldning, at han tager kampen mod uretfærdighed dybt alvorligt, også mod kvinder: »Jeg anser kampen mod alle former for undertrykkelse, overgreb og brutalitet - som alt for ofte har kvinder som ofre - for helt afgørende for vores samfund og for hele verden.«

Den trusseknipsende politiker bliver ikke identificeret med navn i bogen, men rygterne har gået som en løbeild. Kort efter bogens udgivelse underskrev 40 journalister et åbent brev, som forlangte at den omfattende sexchikane mod kvindelige politiske journalister i Frankrig skal tages alvorligt.

#Trussegate bryder ud midt i en større debat om sexisme i toppen af fransk politik. Tirsdag Denis Baupin fra miljøpartiet tilbage som næstformand i den franske nationalforsamling efter anklager om omfattende sexchikane mod politikerkolleger. Baupin afviser alle anklager, men valgte frivilligt at frasige sig hædersposten, samtidig med at han beholder sit sæde som folkevalgt i parlamentet, skrev Reuters.

Debatten om sexisme i fransk politik er ikke ny og den fik bl.a. ny luft under skandalen om Dominique Strauss-Kahn i 2011. I maj sidste år blev der fyret op under den igen, da en gruppe kvindelige politikere offentliggjorde en kronik, som beskrev en dagligdag med groft upassende bemærkninger og regulær sexchikane.