Minister: Sejr i Mosul kan aflive IS som besættelsesmagt

Der er risiko for civile tab og IS-krigere blandt flygtningene efter Mosuloffensiven, siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen (V) har afsat 50 millioner kroner til de humanitære indsats efter den militære operation med at uddrive Islamisk Stat fra Mosul i Irak. Arkivfoto af ministeren ved Tyrkiets parlament efter bombeangreb. Free/Anders Aarkrog Jepsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagdad. Hvis det lykkes at drive Islamisk Stat ud af Mosul, vil den militante bevægelse ikke længere være en besættelsesmagt, men derimod en mindre betydende terrororganisation.

Sådan lyder vurderingen fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at militæroffensiven mod IS-højborgen i det nordlige Irak er indledt.

- Hvis det lykkes at få fjernet ISIL (Islamisk Stat, red.) fra Mosul, så vil det betyde, at deres evne til at styre et større landområde i Irak er slået i stykker.

- Derfor har vi både militært øvet os på det her, men også humanitært forberedt os på, hvad der skal ske med de mennesker, der er i Mosul, siger ministeren.

Danmark bidrager ikke direkte til offensiven, men danske specialstyrker har været med til at træne irakiske styrker, der udfører offensiven.

Adspurgt om Danmark bidrager på andre måder, svarer Kristian Jensen:

- Det er klart, at de danske F-16-kampfly løbende bliver engageret i at give luftstøtte i området. Jeg har ikke nogen konkret viden om, hvorvidt de er det. Men muligheden er i hvert fald til stede.

Med offensiven ventes også en stor flygtningestrøm, som betegnes som "den forudsigelige katastrofe".

Nødhjælpsorganisationer regner med, at op mod en million mennesker vil blive fordrevet fra Mosul. Danmark har afsat 50 millioner kroner i en pulje målrettet den humanitære hjælp i Nordirak.

FN's nødhjælpschef, Stephen O'Brien, vurderer, at mange civile er i overhængende fare for at blive fanget i krydsilden.

Den bekymring deler Kristian Jensen. Han påpeger, at storbyer som Mosul altid er det farligste sted at gennemføre militære operationer:

- Derfor er der en kæmpemæssig risiko. Det er også en af grundene til, at det her angreb har været planlagt rigtig, rigtig længe.

En anden alvorlig risiko består i, at IS-folk kan gemme sig i flygtningestrømmene ud af Mosul, påpeger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

Den risiko skal tages alvorligt, men man må ikke gå i panik, betoner Kristian Jensen:

- Jeg ved, at de i Nordirak har tænkt sig at håndtere det i særlige lejre, hvor man kan give den nødvendige hjælp og vurdere, hvem de forskellige personer er. Der er en klar opmærksomhed på risikoen.

IS har haft kontrollen over Mosul siden 2014. Det var herfra det såkaldte islamiske kalifat blev udråbt.

/ritzau/