Minister lovede at hjælpe efter dødsbrand i Moria-lejren - over halvdelen af teltene er aldrig nået frem

Danmark meldte sig hurtigt på banen med nødhjælp, da en storbrand ødelagde den græske flygtningelejr i Moria. Men over halvdelen af det danske teltbidrag til Moria-lejren står ifølge International Organization for Migration ikke på Lesbos – men i en lagerhal i Athen. Tirsdag aften skal ministre forklare sig i samråd om den danske insats efter branden i Moria-lejren.

Danmark sendte 2.900 tæpper samt ti store og 40 mindre telte til Grækenland, efter at en storbrand brændte Moria-lejren ned til grunden. Nu oplyser International Organization for Migration, at over halvdelen af teltene endnu ikke er blevet leveret til Lesbos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elias Marcou/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var store løfter fra regeringen, da en altødelæggende brand hærgede den græske Moria-lejr og gjorde omkring 12.000 migranter hjemløse. Knap 3000 tæpper, 50 telte og 22,4 millioner kroners udviklingsbistand blev lovet i ekstraordinær hjælp til Grækenland.

»Brandene i flygtningelejren har skabt en humanitær katastrofe. Der er brug for hjælp,« lød meldingen fra Forsvarsminister Trine Bramsen i en pressemeddelelse.

Men over halvdelen af de 50 telte, som har været på vej siden 13. september, er aldrig nået frem til den nyopsatte lejr på Lesbos.

Det oplyser International Organization for Migration (IOM) i Athen i en skriftlig meddelelse til Berlingske. Beredskabsstyrelsen leverede teltene til den internationale organisations lagerhal i Athen. Kun 20 af de i alt 50 telte er blevet sendt videre til Lesbos ifølge det skriftlige svar fra International Organization for Migration.

Det strider imod en række forklaringer, som Forsvarsministeriet har givet. Da flere politikere satte spørgsmålstegn ved den danske nødhjælp i et udvalgsspørgsmål til den daværende udviklingsminister, Rasmus Prehn (S), henviste han til oplysninger opgivet af Forsvarsministeriet:

»Ifølge nylige oplysninger modtaget fra EU er det danske teltbidrag sammen med andre EU-landes bidrag nu blevet transporteret til Lesbos,« lød meldingen fra Forsvarsministeriet d. 30. oktober.

Berlingske har efterfølgende været i kontakt med Forsvarsministeriet, som har forklaret, at der var tale om en oversættelsesfejl, som er blevet rettet i efterfølgende svar på udvalgsspørgsmål.

Folketingsmedlem for Enhedslisten, Rosa lund kalder situationen med det danske teltbidrag for »katastrofal«:

»Den her sag bliver mere og mere uduelig. Har regeringen virkelig så lidt villighed til at hjælpe mennesker på flugt, at de laver oversættelsesfejl, som sendes ud til hele Folketinget? Det er katastrofalt. Der er tale om mennesker, som i forvejen er flygtet fra alt hvad de har, deres flygtningelejr er brændt ned, og de har måtte sove på gaden, og så kan man ikke sikre, at 50 telte bliver leveret til folk i nød? Det er simpelthen for dårligt,« siger hun.

»Det er uværdigt«

Mette Nielsen, der flere gange har besøgt Lesbos for at udføre frivilligt nødhjælpsarbejde, brugte i oktober tid på at lede efter de danske telte i lejren og spurgte flere lokale NGOer, om de havde kendskab til teltene – men uden held.

Selvom 20 af de 50 telte angiveligt befinder sig på Lesbos, har Mette Nielsen svært ved at forstå, hvorfor man har valgt at sende 40 campingtelte til lejren, der går en kold vinter i møde.

»En ting er, at de campingtelte, Danmark har sendt derned, kommer alt for sent, men de er i bedste fald ubrugelige,« siger Mette Nielsen, som tidligere har været i praktik i Beredskabsstyrelsen under sin uddannelse som riskmanager.

Den altødelæggende brand i Moria-lejren efterlod omkring 12.000 migranter hjemløse og jævnede flygtningelejren med jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Ritzau Scanpix.

Erkender mangler

De knap 3000 tæpper og 50 telte er finansieret af forsvarsministeriet, men det er Beredskabsstyrelsen, som i praksis har ansvaret for at få det danske bidrag frem til Lesbos.

Chef for internationalt beredskab i Beredskabsstyrelsen Jens Oddershede har netop taget afrapportering af beredskabsindsatser op på et EU-møde og pointerer, at der generelt er brug for en endnu mere effektiv og systematisk gennemgang af fælles bidrag til en akut hændelse.

»Vi prøver hele tiden at lære af de ting, vi gør. Jeg tror, at vi kan lære fra denne og andre indsatser, at der er behov for mere systematiske tilbageleveringer på, hvordan det går med bidrag, om materialerne bliver anvendt og så videre. Systemet kan godt systematiseres yderligere, så vi sikrer mest mulig værdi for skatteborgernes midler; det arbejder vi for i EU,« siger han.

Selv om Beredskabsstyrelsen har været i kontakt med de græske myndigheder, efter at teltene blev leveret af Beredskabsstyrelsen i Athen, har styrelsen ikke fået præcise detaljer om teltene, hvilket man ikke har ønsket at spørge nærmere om:

»Vi har været i løbende dialog med de græske myndigheder, men de har ikke givet nogen klar besked om, hvorvidt og hvor mange af teltene der er blevet modtaget på Lesbos. Grækerne står stadigvæk i en akut fase, og dermed har vi ikke ønsket at udfritte dem i fuldkomne detaljer om, hvordan de lige netop bruger vores materialer,« siger Jens Oddershede.

Danmark sendte campingtelte

I oktober beskrev Berlingske, hvordan 40 af de i alt 50 telte blev defineret som »ubrugelige« campingtelte, som ikke egner sig til efterårs- og vinterperioden på den græske ø. Det er Jens Oddershede ikke enig i.

»Jeg synes ikke, at vi har sendt ubrugelige telte af sted. Indsatsen var akut, og derfor sendte vi de ting af sted, som grækerne bad om og sagde, de havde behov for, og som vi i øvrigt selv bruger på den tid af året,« siger han.

Det er ikke første gang i år, at Danmark har tilbudt uanvendelige nødhjælpsbidrag til udlandet. I foråret tilbød Danmark 15-20 gamle, uanvendelige respiratorer til coronaramte Italien. Et tilbud, der blev takket nej til.

Folketinget skal i en forespørgselsdebat tirsdag aften diskutere den danske indsats efter branden i flygtningelejren Moria på Lesbos. Rosa Lund er ordfører for forespørgslen, som er rettet mod ministeren for udviklingssamarbejde og udlændinge- og integrationsministeren.