Minister: Lokale islamister stod bag massakre

Internationalt netværk hjalp med at gennemføre bombesprængninger i Sri Lanka, siger regeringstalsmand.

Det er en lokal islamistisk organisation, som stod bag massakren i Sri Lanka påskesøndag, oplyser landets sundhedsminister til flere medier, skriver AP og VG. Fold sammen
Læs mere
Foto: ISHARA S. KODIKARA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er en lokal islamistisk organisation, som stod bag massakren i Sri Lanka påskesøndag.

Den kalder sig National Thowfeek Jamaath, oplyser en talsmand for Sri Lankas regering, skriver AP.

Samtidig siger talsmanden at selvmordsaktionerne mod katolske kirker og hoteller blev udført med hjælp fra et internationalt netværk.

»Vi tror ikke, at disse angreb blev udført af en gruppe mennesker, som kun var hjemmehørende i dette land.«

»Der var et internationalt netværk, og disse angreb ville ikke være lykkedes uden det,« siger han ifølge Reuters.

Gruppen er en relativt ny og lille celle, der tilsyneladende har tilknytning til Islamisk Stat eller Al Qaeda, fortæller lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet Marianne Qvortrup Fibiger.

»Man kender til, at de har vandaliseret nogle buddhistiske statuer. Det har været en religiøs markering af, at man ikke ønsker, at buddhismen skal være den eneste dominerende religion i Sri Lanka,« siger Marianne Qvortrup Fibiger.

»Deres tidligere sekretær er blevet arresteret for at udbrede racistiske holdninger i 2016,« fortæller hun.

Ingen har endnu taget skylden for angrebene.

Præsident Maithripala Sirisena beder i en erklæring, der er udsendt af hans kontor, om international hjælp til at spore, hvilke kræfter i udlandet der har bistået ved forbrydelsen.

»Efterretningsrapporter (antyder red.), at udenlandske terrororganisationer står bag lokale terrorister. Derfor vil præsidenten søge bistand fra fremmede lande,« hedder det.

Mindst 290 har mistet livet. Blandt dem tre danske børn. Mindst 35 udlændinge er dræbt ved de syv angreb mod hoteller og kirker. Over 500 meldes såret ved attentaterne. Det skete på en af de største kirkedage i året - påsken, hvor Jesu genopstandelse fejres.

Lidt over seks procent af Sri Lankas befolkning er kristne.

Præsidentens kontor i Colombo oplyser, at der for anden nat i træk vil være natligt udgangsforbud i landet.

Dokumenter, som nyhedsbureauet AFP har set, fortæller, at Sri Lankas politichef 11. april udsendte en advarsel. Her hed det, at en "udenlandsk efterretningstjeneste" havde advaret om, at National Thowfeek Jamaath planlagde angreb på kirker og den indiske højkommissærs bygning i Colombo.

Sent søndag sagde Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, at landets efterretningstjeneste havde modtaget oplysninger om angreb, som tilsyneladende ikke var blevet kommunikeret videre til regeringens top.

/ritzau/