Minister kritiserer Trump: Hans udtalelser umuliggør mit job

Kritik fra egne rækker rammer Donald Trump i sag om eksrådgiver, hvor der er mistanke om pres fra præsidenten.

 

Den amerikanske justitsminister, William Barr, kritiserer nu offentligt USAs præsident, Donald Trump. Præsidentens tweets »gør det umuligt for mig at udføre mit arbejde«, sagde justitsministeren torsdag i et opsigtsvækkende interview med TV-kanalen ABC News.

Kritikken af Trump kommer, efter at der tidligere i denne uge sprang lidt af en bombe i det amerikanske retssystem. Trump tweetede tirsdag om retssagen mod sin ven og berygtede spindoktor Roger Stone, som er på vej i fængsel. Efterfølgende blandede justitsministeriet sig i sagen og advokerede for en lavere straf til spindoktoren, som går under øgenavnet »mørkets fyrste«.

Justitsminister William Barr mener nu, at Donald Trump bør være mere tilbageholdende med at udtale sig på Twitter.

»Jeg synes, at det er på tide at stoppe med at tweete om justitsministeriets kriminalsager,« siger Barr i et interview med mediet.

Roger Stone blev sidste år kendt skyldig i at have løjet over for Kongressen, have hindret rettens arbejde og have intimideret vidner i forbindelse med den særlige anklager Robert Muellers store Rusland-undersøgelse. Blandt andet truede Roger Stone en assistent med at dræbe hans hund, hvis han ikke løj for efterforskerne.

De offentlige anklagere i sagen har krævet mellem syv og ni års fængsel til Stone.

Det amerikanske justitsministerium greb dog ind i sagen og anbefalede en mildere straf til Stone. Det skabte straks bekymring om, hvorvidt Trump og Det Hvide Hus lagde pres på justitsministeriet – og om de var i gang med et angreb på selve fundamentet i den amerikanske retsstat.

Advokater trak sig fra sagen

Fire topadvokater trak sig omgående som anklagere i sagen. De ville ikke finde sig i at blive presset ovenfra.

I interviewet siger Barr – trods den hårde kritik af præsidenten – at Donald Trump »aldrig har bedt mig om at gøre noget i en kriminalsag«. Han erkendte dog, at Donald Trump havde undermineret hans autoritet ved at blande sig i sagen.

William Barr ved godt, at Trump ikke kan lide kritik fra sine underordnede, og han ved derfor også, at hans job nu er i fare. Det erkendte han i interviewet, hvor han dog fastslog, at han var fast besluttet på at lede justitsministeriet uden pres fra udefrakommende – inklusive præsidenten selv.

Donald Trump roste torsdag William Barr for håndteringen af retssagen mod Roger Stone.

På Twitter lykønskede Trump justitsministeren »for at have taget styringen i en sag, der var totalt ude af kontrol og måske aldrig skulle have været ført«.

Efter interviewet skriver Det Hvide Hus i en meddelelse, at Donald Trump »overhovedet ikke er irriteret over udtalelserne«.

»Han (Barr, red.) har ret til at sige sin mening offentligt ligesom alle andre borgere. Præsident Trump bruger de sociale medier meget effektivt til at kæmpe for det amerikanske folk og mod uretfærdigheder i vores land, inklusive fake news.«

Trump på hævntogt?

Sagen om William Barr og Donald Trumps indblanding i Roger Stone-sagen, har fået mange demokrater til at frygte, at en præsident fuld af selvtillid efter frikendelsen i rigsretssagen nu har indledt et angreb på retssystemet og de amerikanske institutioner.

Der er blevet sået tvivl om, hvorvidt William Barr arbejder for den amerikanske retsstat. Eller om han bare arbejder for præsidenten. Det er ikke nødvendigvis to sider af samme sag.

Ifølge Barack Obamas tidligere justitsminister, Eric Holder, kan vigtigheden af Roger Stone-sagen »ikke undervurderes«.

»Det her påvirker retssikkerheden og respekten for den,« skriver Eric Holder på Twitter, hvor han også kalder sagen »uden fortilfælde«.

Det er ikke alle demokrater, der nu tror på, at William Barr rent faktisk går i rette med præsidenten. Ifølge The Guardian skriver Val Demings, som er valgt til Kongressen i Florida, blandt andet:

»Den bedste indikator for fremtidig opførsel er tidligere opførsel. Justitsminister Barrs tidligere opførsel har været at føre det amerikanske folk bag lyset for at skjule præsidentens ulovligheder. Hvorfor skulle vi tro, at det ikke lige præcis er det samme, han gør nu?«