Minister i apartheidstyret ville forgifte modstanders underbukser

En betinget fængselsstraf på ti år. Sådan lød dommen i går over en tidligere sikkerhedsminister og en politichef fra den sydafrikanske apartheid-periode, der erkendte sig skyldig i at ville myrde en sort kirkeleder ved spektakulært attentat.

To topfolk fra Sydafrikas forhadte apartheid-styres blev i går hver idømt ti års betinget fængsel for deres rolle i planlægningen af et attentat mod en fremtrædende sort apartheid-modstander i 1989.

De to dømte er den forhenværende sikkerhedsminister Adriaan Vlok og tidligere politichef Johan van der Merwe, der sammen med en mindre gruppe politifolk tilrettelagde et attentat mod daværende leder af Det Sydafrikanske Kirkeråd, Frank Chikane.

Fire andre politifolk fik hver fem års betinget fængsel.

Gruppen ville efter planen myrde Frank Chikane ved at og imprægnere hans undertøj med en dødbringende nervegift under en af hans rejser. Giften angreb helt efter planen kirkelederens nervesystem og gjorde ham alvorligt syg, men den slog ham ikke ihjel, og i dag fungerer Frank Chikane som rådgiver for præsident Thabo Mbeki.

Adriaan Vlok, der var sikkerhedsminister fra 1986-1989, beskrives som en dybt religiøs mand og har tidligere tilstået forbrydelsen. Sidste år bukkede han helt bogstaveligt for Frank Chikane og bad om tilgivelse, da han som led i symbolsk gestus vaskede Chikanes fødder.

Frank Chikane der var tilstede i retten, da dommene faldt, gav efterfølgende udtryk for håb om, at sagerne ville hjælpe Sydafrika videre i forsoningen. Apartheid-systemet blev ophævet i 1993 af præsident Frederik de Klerk i forbindelse med løsladelsen af Nelson Mandela begge fik senere Nobels Fredspris.

Efter magtskiftet blev der nedsat en såkaldt Sandhedskommission som udstedte amnesti til folk fra apartheidstyret hvis de stod frem og bekendte deres skyld og angrede. Kommissionen eksisterede helt frem til 2003.

Som den eneste apartheid-minister trådte Adriaan Vlok frem for kommissionen og fik tilgivelse for en række bombeattentater, men ikke for attentatet mod Frank Chikane. Tidligere præsident Frederik de Klerk har benægtet ethvert kendskab til attentatet mod Frank Chikane.