Minister forventer mere grøn politik fra Kina

I de kommende dage skal Kinas kommunistparti vælge ny leder og diskutere landets politiske dagsorden for de kommende fem år. Partikongressen har stor betydning for Danmark, lyder det fra handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag er kommunistpartiets store partikongres gået i gang i Beijing i Kina. På kongressen skal partiet diskutere planen for de kommende fem år samt vælge ny leder og præsident for Kina, som står overfor store økonomiske og sociale udfordringer i de kommende år. Pia Olsen Dyhr (SF), handels- og investeringsminister, mener imidlertid fortsat, at den kinesiske dagsorden vil komme Danmark og danske virksomheder til gode.

- Kina vil styrke den linje, de har lagt de seneste år med grønne investeringer. Samtidig vil man investere rigtig mange penge på sundhedsområdet. På begge områder kan vi levere danske løsninger, så der er en strømning i kongressen, der bestemt går i den rigtige retning set med danske øjne, siger Pia Olsen Dyhr til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun peger på, at danske virksomheder i især energisektoren skal yderligere i gang på det kinesiske marked de kommende år, og at styret i Kina har fokus på at hjælpe befolkningen op på et vist energiniveau på en CO2-forsvarlig måde. Ministeren mener ikke, at Kinas økonomiske og sociale problemer vil lægge en dæmper på dansk eksport. Tværtimod.

- De udfordringer, der er i Kina i øjeblikket, betyder selvfølgelig noget i forhold til, at man kommer til at skrue ned for væksten, men den vil stadig komme til at ligge meget højere end både den europæiske og amerikanske. Samtidig tror jeg, at netop de udfordringer kan komme Danmark til gavn, fordi man vil kigge mere på at nedbringe forurening i byerne, manglende adgang til sundhedsklinikker og en stigende efterspørgsel på plejehjem, siger hun og uddyber:

- Helt konkret ved jeg, at en af de større byer i Kina har besluttet at bygge 35.000 plejehjem inden for de næste par år. Så de løsninger, som Kina får brug for på flere områder, er løsninger, som danske virksomheder kan levere. Det er jeg ikke i tvivl om.

Selvom partikongressen i Kina har stået meget i skyggen af det amerikanske præsidentvalg og betydningen af enten Mitt Romney eller Barack Obama i et globalt perspektiv, skal man ifølge Pia Olsen Dyhr ikke undervurdere systemskiftet i Kina.

- Kinas partikongres får stor betydning for verden. Valget foregår godt nok i selve partiet i 10 dage bag lukkede døre, men der er faktisk debatter, der har stor betydning for resten af verden. Og selvom vi skal forholde os kritisk til Kina, skal vi også forholde os til deres måde at gøre det på, siger ministeren.