Minister begår politisk harakiri

Fyrer tre atom-chefer og går selv af efter verdens værste atomkrise siden Tjernobyl.

Japan premierminister Naoto Kan forlader sit pressemøde, mens kravet om hans afgang vokser. Onsdag fik han sin økonomi- og handelsminister til at fyre tre atom-chefer. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON

I det post-jordskælvsramte Japan får tre højtstående atom-chefer nu sparket på grund af deres håndtering af den galoperende Fukushima-krise.

Beskeden om fyringerne blev onsdag givet af Økonomi- og Handelsminister, Banri Kaieda, som ved samme lejlighed annoncerede sin egen afgang på et endnu ubestemt tidspunkt - et politiske harakiri for rullende kameraer.

De tre snart arbejdsløse atomchefer tæller generaldirektøren for Agenturet for Atomsikkerhed, generaldirektøren for Agenturet for Energi og Ressourcer samt Handels- og Industriministeriets vice-minister, oplyser japanske medier.

Premierminister i dyb krise

Fyringerne er premierminister Naoto Kans seneste forsøg på at tilfredsstille sine talrige kritikere. Både i befolkningen og i sit eget parti er preimierministeren nemlig voldsomt upopulær, og ifølge talrige meningsmålinger er den overvejende holdning, at han ikke har gjort nok for håndtere Fukushima-krisen og for at forebygge lignende kriser i fremtiden.

Så sent som tirsdag opleve det ødelagte Fukushima atomkraftvært et voldsomt tilbageslag, idet der blev målt dødelige strålingsdoser på helt op til 10.000 millisievert i timen - nok til at slå et menneske ihjel efter bare sekunders eksponering. Radioaktiviteten er den højeste, der er målt under hele atomkrisen.

Som beskrevet flere gange tidligere er atomulykken på det ødelagte Fukushima 1 kraftværk den værste af sin art siden Tjernobyl-ulykken i 1986. Læs sammenligning af de to atomulykker.

Vil droppe A-kraft helt

Holdningen i den japanske befolkning er, at regeringen i mange år - og selv i dag - har været alt for venlig over for atomindustrien. For eksempel er nødvendige sikkerhedstjek af a-kraftværker blevet udsat, og gamle værkers lovbestemte levetid er blevet forlænget.

Fra flere politiske sider, spørges der nu, om Naoto Kan - Japans syvende premierminister på bare ti år - kan fortsætte i jobbet.

Senest er den pressede leder vendt på en tallerken og har bebudet, at Japan helt bør udfase kernekraften. Ved samme lejlighed blev byggeriet af 14 nye a-værket droppet.

Billeder: Tsunamien smadrer Fukushima

Tidligere var det ellers regeringens ønske, at atomkraftværker skulle forsyne halvdelen af landet med strøm i 2030, og inden tsunami-katastrofen stod kraftkraft for omkring 30 procent af al Japans energi. Dét tal er allerede væsentligt reduceret i dag.

Ender Japan rent faktisk med at droppe kernekraften, vil det i følge beregninger fra Morgan Stanley betyde, at landets efterspørgsel på olieprodukter vil stige med 350.000 tønder pr. dag - en udvikling, som blandt andet vil komme danske rederier til gavn.

Tusinder står uden hjem

Tilbage i Fukushima-regionen i Japan, mærker befolkningen mere end nogen andre atomkrisen konsekvenser. En zone på 30 kilometer rundt om det lækkende kernekraftværk er fortsat evakueret og afspærret på grund af strålingsfare. Op mod 100.000 japanere har dermed ikke adgang til deres hus og hjem.

Ingen har endnu sat en dato på, hvordan de kan vende tilbage til dét liv, de levede før 11. marts 2011.

Tilbageblik: Så tæt var Danmark på atomkraft