Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når alle 33 chilenske minearbejdere er blevet reddet op fra undergrunden, skal de ikke blot forholde sig til de psykiske følger, som opholdet under jorden kan give, men også det pres, som medierne vil udsætte dem for - og som allerede er begyndt med tilstedeværelsen af 2.000 journalister tæt ved minen.
Berlingske.dk har talt med Suzanne Moll, der er medierådgiver hos bureauet International Media Support og spurgt, hvordan minearbejderne skal tackle presset fra medierne.
Journalisterne står allerede på spring for at interviewe minearbejderne og deres familier. Hvordan skal den første kontakt med medierne foregå?
- Der skal ikke gå en uge, før de taler med pressen, for de skal også optimere situationen. Når alle er kommet op i god behold, kan de tale ved en pressekonference. Jeg ville råde dem til at vælge de tre med mest overskud som talspersoner, og de kan så eksempelvis fortælle én historie hver. Bagefter kan pressen få ti minutter til at stille spørgsmål. Det er vigtigt, at det, de fortæller, er kort og kontant, så man ikke åbner for meget op for sluserne og piller ved følelserne - det er for tidligt.
TV: Se den første minearbejder komme op
Hvordan kan man forberede dem på at håndtere pressen efterfølgende?
- Når den første eufori og glæde har lagt sig, skal de først og fremmest have tid til at tænke sig om, og man skal sørge for at lægge en jernring om dem, så de ikke bryder sammen. Der er helt sikkert historier nede fra minen, som ikke kan tåle at komme ud nu - eller som familierne i det mindste skal have mulighed for at få fortalt først. Der skal altså foregå en bearbejdning, før de kaster sig ud i det helt store mediecirkus.
Hvad med deres økonomiske situation - man hører om, at de kan leve på historien resten af deres liv, hvis de vil?
- De skal have et team af psykologer, jurister og medierådgivere, der kan hjælpe dem sikkert igennem det hele. For det første skal de sikre sig en kontrakt med et stort forlag, hvor alle rettigheder indgår - film, tekst og billeder, så de er økonomisk forsikrede på det punkt. Dernæst er det ekstremt vigtigt, at de holder sammen som gruppe og får lavet en aftale, så alle indtægter bliver delt mellem dem allesammen, uanset, hvem der udtaler sig på gruppens vegne.
TV: Evakueringen forløber efter planen
Kan hele medieræset have konsekvenser for dem?
- Det er klart, at de ikke er vant til at håndtere pressen - i det hele taget er det en speciel situation. Lige nu er det hele en fantastisk historie, men pludselig kan det bryde sammen for dem. Det værste, der kan ske, er, at de sidder om en måned, glemte og uden arbejde. Men de kan helt sikkert også vende mediedækningen til deres fordel. Man kan sagtens forestille sig, at én af de stærke vil stille op som præsident eller til kommunalvalg. Det er klart, at den enkeltes historie er mest fascinerende, og netop derfor skal de lave en fælles økonomisk sikring, så de alle får noget ud af det, selvom én skulle risikere at stjæle rampelyset, siger medierådgiver Suzanne Moll.