Mine dræber amerikansk observatør i kaotiske Østukraine

En blev dræbt, og to andre blev såret, da en mine eksploderede under observatørers bil i det østlige Ukraine.

I en telefonsamtale med Ukraines præsident, Petro Porosjenko, søndag sagde den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, at Ruslands handlinger i det østlige Ukraine gør det svært at etablere et bedre diplomatisk forhold til Moskva (arkivfoto). Reuters/Aaron P. Bernstein Fold sammen
Læs mere

En amerikansk læge, der arbejdede for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), blev søndag dræbt under en mission i det østlige Ukraine.

Ud over den dræbte blev to andre såret, da en mine eksploderede under deres køretøj.

OSCE oplyser, at det er første gang, at en af dens observatører bliver dræbt i området. Flere end 700 observatører befinder sig i øjeblikket i regionen, hvor de rapporterer om konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Våbenhvilen, der blev indgået mellem Ukraine og russisk-støttede separatister i 2015, bliver krænket jævnligt. I USA ser man konflikten som en af de største forhindringer for et forbedret forhold til Rusland.

Mark Toner, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, siger, at søndagens dødsfald vidner om de farlige vilkår, OSCE arbejder under i landet.

Her kæmper observatørkorpset dagligt med trusler, adgangsforbud og chikane, lyder det fra talsmanden.

- USA beder Rusland om at udnytte landets indflydelse over for separatisterne, så OSCE kan lave en komplet og grundig undersøgelse, siger Toner.

- Denne tragiske hændelse udstiller et behov for alle parter - og især for de russiskstøttede separatister: At de lever op til betingelserne i Minsk-aftalen omgående, siger Mark Toner.

Hen henviser til en aftale, der med Frankrig og Tyskland som mæglere blev underskrevet af Rusland og Ukraine i februar 2015.

Aftalen indebærer en våbenhvile, tilbagetrækning af tunge våben fra frontlinjen og en reform, der skal give det østlige Ukraine flere magtbeføjelser.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, talte søndag i telefon med Ukraines præsident, Petro Porosjenko, om søndagens drab.

Tillerson sagde blandt andet til Porosjenko, at Ruslands handlinger i det østlige Ukraine gør det svært at etablere et bedre diplomatisk forhold til Moskva.

/ritzau/Reuters