Mindst to døde efter jordskælv i Chile

En tsunami har ramt Chile i kølvandet på et kraftigt jordskælv. Mindst to har mistet livet, og der er udstedt tsunamivarsel for en række lande i Syd- og Mellemamerika.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CHILE: To personer mistede livet og tre kom alvorligt til skade, da et kraftigt jordskælv natten til onsdag dansk tid rystede Chile. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Indledningsvist sagde viceindenrigsminister Mahmud Aleuy, at der hverken var sket alvorlige skader på bygninger eller personer. Men siden fortalte Gonzalo Prieto, der er guvernør i Iquique i det nordlige Chile, som skælvet ramte ud for, om de to omkomne til den lokale radiostation Cooperativa.

Tsunamibølger på op til to meter ramte den nordlige del af Chile efter skælvet, der blev målt til en styrke på 8,2 på Richterskalaen.

Indenrigsminister Rodrigo Penailillo har ifølge BBC oplyst til chilensk TV, at 300 kvindelige fanger er flygtet fra et fængsel i Iquique i forbindelse med skælvet.

En række veje er ifølge landets beredskabstjeneste desuden blevet blokeret efter jordskred.

Tsunamivarslet for Chile ventes opretholdt et godt stykke ud på morgenen onsdag.

»Et jordskælv af denne størrelse har potentiale til at generere en ødelæggende tsunami, der kan ramme kystlinjer nær epicentret inden for få minutter og fjernere kyster inden for få timer,« oplyste Pacific Tsunami Warning Center efter skælvet.

Jordskælvet, der havde sit epicenter ud for Chiles kyst, blev ifølge Chiles Seismologiske Institut fulgt af op til 15 mindre efterskælv.

Rystelserne kunne mærkes i både Chile, Peru og Bolivia og udløste også tsunamivarsler for Peru, Ecuador, Colombia og Panama, ligesom det blev overvejet, om man skulle udstede tsunamivarsel for Hawaii.

Myndighederne i Peru opfordrede ifølge den peruvianske radiostation RPP natten til onsdag alle borgere i landet til at holde sig væk fra havet. De understregede dog samtidig, at der er forskel på et varsel og en regulær alarm, og at man måtte afvente videre udvikling.

Samtidig blev der holdt øje med eventuelle tegn på tsunamibølger ved Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Mexico og Honduras, oplyste Pacific Tsunami Warning Center.

Ifølge USAs Geologiske Overvågningscenter fandt skælvet sted i 10-20 kilometers dybde.

I 2010 udløste et jordskælv med styrken 8,8 en tsunami ved Chile, og her mistede 526 personer livet.