Mindst ti dræbt ved eksplosion i Istanbul

Voldsom eksplosion rystede den centrale Sultanahmet-plads i Istanbuls turistområde. Blandt de sårede er både tyske og norske turister, rapporterer tyrkiske medier.

En eksplosion har dræbt 10 og såret 15 ved de største turistattraktioner i Istanbul. Fold sammen
Læs mere
Foto: MURAD SEZER

Istanbul: Mindst ti mennesker blev dræbt, og mindst 15 blev såret, da en voldsom eksplosion tirsdag rystede den centrale Sultanahmet-plads i Istanbul og dræbte og sårede »adskillige« personer. Ifølge de seneste Tyrkisk CNN er der tyske og norske turister blandt de sårede - herunder seks tyskere.

Samtidig oplyser en talsmand fra et turistselskab til Reuters, at der netop var en gruppe tyske turister i området, da eksplosionen skete.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at en syrisk selvmordsbomber formodes at stå bag bombeanslag på plads i Istanbul, skriver Reuters.

Politiet afspærrede efter eksplosionen området for chokerede forbipasserende og turister, mens sporvognene blev standset.

»Eksplosionen var så kraftig, at jorden rystede. Der var en meget kraftig lugt, som sveg i min næse,« fortæller en tysk turist, Caroline, som befandt sig i nærheden af eksplosionen, til AFP.

»Jeg begyndte at løbe med min datter. Jeg løb ind i en bygning i nærheden og blev der i en halv time. Det var virkelig uhyggeligt,« tilføjer hun.

Tidligere rapporterede den tyrkiske avis Radikal ifølge nyhedsbureauet Tass, at ni af de ti dræbte i eksplosionen er tyskere. At der skulle være udenlandske statsborgere blandt de dræbte er ikke bekræftet fra officielt hold.

Ifølge guvernøren i Istanbul er ti mennesker dræbt og 15 såret i eksplosionen.

»Politiet er ved at undersøge årsagen til eksplosionen og er ved at finde ud af, hvem der står bag den,« hedder det i en erklæring fra ledende politifolk.

Tyrkiske embedsmænd siger til AFP, at de mener, at terrorister står bag eksplosionen.

Reuters citerer vidner og politi på stedet for, at de har set legemsdele spredt på pladsen efter eksplosionen, der var så kraftig, at den kunne høres i de omkringliggende områder.

Sultanahmet-pladsen er beliggende i et populært turistområde med flere seværdigheder.

Optagelser fra CNN Turk viser, at politi og ambulancer er til stede på pladsen, mens vidner fortæller til Reuters, at politiet har spærret pladsen af.

»Vi tager vores forholdsregler i forhold til en opfølgende eksplosion,« siger en politimand til Reuters, mens han gænger folk væk fra pladsen.

Sultanahmet-pladsen ligger tæt på verdenskendte seværdigheder som Den Blå Moské og det byzantinske monument Hagia Sophia.

Den tyrkiske avis Hürriyet citerer CNN Turk for, at eksplosionen skulle være sket ved Theodosis-obelisken.

Den tyrkiske TV-station AHaber oplyser ifølge Reuters, at der kan være tale om en selvmordsbomber, uden at dette har kunnet bekræftes.

Tyrkiet har de seneste måneder været ramt af en bølge af dødelige angreb.

I oktober detonerede to selvmordsbombere midt i en folkemængde ved en fredsdemonstration i landets hovedstad, Ankara.

Aktionen kostede 103 mennesker livet og var ifølge AFP det blodigste angreb i landets nyere historie.

Tyrkiske sikkerhedsstyrker har siden juli kæmpet mod den militante kurdiske gruppe PKK i den sydøstlige del af Tyrkiet.

/ritzau/Reuters