Mindst syv personer er omkommet i caribisk orkan

En bro er kollapset i det sydlige Haiti under orkanen Matthews rasen. Det betyder, at regionen er afskåret.

Tidlig lokal tid gik orkanen Matthew i land ved den vestlige spids af Haiti og en række kystbyer, omkring 400 kilometer fra hovedstaden Port-au-Prince. Reuters/Carlos Garcia Rawlins Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Port-au-Prince. Mindst syv personer er omkommet som følge af orkanen Matthew, der tirsdag trak hen over øen Hispaniola, der deles af Haiti og Den Dominikanske Republik, i Det Caribiske Hav.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Orkanen har trukket voldsomme vindstød, regn og oversvømmelser med sig.

I Den Dominikanske Republik er fire personer omkommet, oplyser landets myndigheder. Fra Haiti er der meldinger om mindst tre omkomne.

Sidst på eftermiddagen lokal tid fortsatte orkanen forbi Haitis vestkyst. Den har retning mod Cuba og derefter Bahamas og andre dele af Det Caribiske Hav.

I Haiti har orkanen især skabt problemer i den sydlige del af landet.

En bro, som er den eneste, der forbinder hovedstaden Port-au-Prince med landets sydlige bjergområde, er ødelagt.

- Mange broer er ødelagt. Den mest komplicerede opgave bliver at reagere på behovet for hjælp til den sydlige del af landet, siger Younes Karroum, programchef for Oxfam i Haiti og Den Dominikanske Republik.

Oxfam frygter, at befolkningen kommer til at mangle rent vand. Det kan resultere i udbrud af kolera, advarer organisationen. Hungersnød kan heller ikke udelukkes.

- Visse afgrøder i den sydlige del af landet er fuldstændig ødelagt, siger Jean Claude Fignole, der ligeledes er programleder for Oxfam i Haiti.

Orkanen kommer på et tidspunkt, hvor tusindvis af mennesker i Haiti fortsat lever i telte og interimistiske boliger efter et jordskælv i 2010. Skælvet kostede flere end 200.000 mennesker livet.

Matthew er en såkaldt kategori fire orkan, der har vindhastighed på op til 230 kilometer i timen.

Sent på eftermiddagen lokal tid lagde orkanen an til at ramme den østlige del af Cuba og byer som Guantanamo og Santiago de Cuba.

Cubas kommunistiske regering har altid gjort en stor indsats for at redde liv og beskytte ejendomme i forbindelse med orkaner.

Præsident Raul Castro er ifølge CNN taget til Santiago de Cuba for at overvåge indsatsen.

Myndighederne har i flere dage organiseret hold af frivillige til at hjælpe med at bringe folk i sikkerhed.

I USA har præsident Barack Obama ifølge Reuters aflyst en planlagt tur onsdag til Florida. Her har myndighederne udsendt orkanvarsel.

/ritzau/