Mindst ni personer dræbt og 16 såret i Toronto ved påkørsel af varevogn

Mindst ni personer meldes dræbt og 16 såret. Politiet i Toronto har anholdt den formodede gerningsmand bag den blodige påkørsel midt i den canadiske millionby.

Myndighederne er til stede ved gerningsstedet i Toronto. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS HAGBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hvid varebil kørte mandag i høj fart ind i fodgængere på fortovet af en befærdet gade nær centrum af den canadiske storby Toronto. Mindst ni personer blev dræbt og 16 såret, siger politiet i Toronto på en pressekonference mandag aften dansk tid.

Kort efter meddelelsen om påkørslen meddelte myndighederne, at varevognen, der ramte adskillige personer, er fundet, og at chaufføren er anholdt.

Anholdelsen skete cirka halvanden kilometer fra den første påkørsel.

En talskvinde for politiet i det nordlige Toronto siger, at bilen kørte op på fortovet og ramte en del mennesker. Mange folk var på gaden for at nyde det varme og solrige vejr.

Flere af de tilskadekomne er i kritisk tilstand, skriver Sunnybrook Hospital på Twitter. Hospitalet modtog 10 personer, som var blevet såret under påkørslen.

To afgik ved døden omkring deres ankomst til hospitalet, fem er i kritisk tilstand, to er i alvorlig tilstand og en persons tilstand er stabil.

Ifølge CNN har en kilde i politiet oplyst, at man betragter påkørslen som en bevidst handling. Dette er dog ikke noget, som politiet har meldt ud officielt.

Varevognen var lejet gennem et udlejningsfirma ved navn Ryder. Herfra oplyser man, at man samarbejder fuldt ud med politiet.

CNN citerer desuden vidner for, at chaufføren blev ved med at køre, selv om han ramte flere personer, og folk skreg til ham, at han skulle stoppe bilen.

Politiet ved ikke umiddelbart, hvad der kan være motivet til chaufførens handling. Det er ikke givet, at der ikke er tale om en ulykke. Der er heller ikke offentliggjort oplysninger om chaufføren.

Det skete i et skyskraberkvarter på Yonge Street umiddelbart nord for centrum af storbyen. Ifølge vidner slingrede varevognen under påkørslerne.

Et af vidnerne var en mand ved navn Ham Yu-Jin.

»Jeg sad i min bil og så en hvid varevogn, der kørte på fortovet. Jeg hørte et højt brag, og varevognen ramte et busstoppested og ramte mennesker,« siger han ifølge den store lokalavis Toronto Star og tilføjer:

»Dette er ikke et trafikuheld.«

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, siger, at myndighederne efterforsker sagen.

»Vi indsamler stadig informationer,« siger Trudeau.

På pressekonferencen kl. 22.30 dansk tid oplyste efterforskningsleder i Toronto Politi, Peter Yuen, at der forestår en »kompliceret efterforskning«. Han sagde også, at der var talrige vidner og videovervågningskameraer i området.

Torontos politi skriver på Twitter, at politiet modtog en anmeldelse klokken halv to lokal tid, klokken 19.30 dansk tid. Sky News siger, at videooptagelser af påkørslen tyder på, at mindst fire personer er hårdt såret eller dræbt.

Den blodige og dramatiske begivenhed skabte store forstyrrelser i millionbyen. Adskillige gader blev afspærret og flere metrolinjer midlertidigt indstillet.

Toronto er Canadas største by og ligger vest for hovedstaden Ottowa.

Det er ikke oplyst, om der var tale om en terrorhandling. Men er det tilfældet, vil det være den værste af slagsen i Canada, siden et masseskyderi på et islamisk kulturcenter i Quebec City i januar i fjor. Ved den lejlighed blev seks bedende dræbt og 19 blev såret.

/ritzau/Reuters