Mindst ni dræbte efter tyfon på Filippinerne

Tyfonen Koppu, der hærgede det nordlige Filippinerne søndag, har dræbt mindst ni. Myndighederne frygter dog, at dødstallet kan stige, når redningsmandskab finder frem til flere isolerede landsbyer.

Mindst ni mennesker har mistet livet på grund af tyfonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TED ALJIBE

FILIPPINERNE: Mindst ni er blevet dræbt under tyfonen Koppus hærgen i det nordlige Filippinerne, skriver Reuters.

Myndighederne frygter dog, at dødstallet kan stige, i takt med at redningsmandskab når frem til flere byer og landsbyer, der er blevet isoleret, efter at kommunikationslinjerne er blevet afskåret, og veje er blevet blokeret af jordskred og væltede træer.

Tyfonen ramte landet tidligt søndag morgen lokal tid og fik flere floder til at gå over deres breder, men flere tusinde indbyggere var dog blevet evakueret i tide.

Tyfonen er nu aftaget i styrke og er blevet nedgraderet til kategori et fra kategori fire. Det ventes, at den vil aftage til en tropisk storm i løbet af mandagen, hvor den bevæger sig langsomt nordpå.

»Der er mange området, som vi mangler at nå. Omkring 60-70 procent af byen er oversvømmet - nogle steder står vandet op til tre meter over det normale. Der er over 20.000 indbyggere i isolerede områder, som er uden mad og vand,« siger Henry Velarde, der er viceborgmester i byen Jaen i Nueva Ecija-provinsen, der ligger nord for Manila.

Det nationale katastrofe-center oplyser, at to blev dræbt af væltende træer og mure, mens kystvagten oplyser, at syv har mistet livet på havet.

»Vi var ikke forberedte på det. Vand fra oversvømmede floder stod pludseligt omkring os, så vi måtte søge mød højereliggende steder,« fortæller 44-årige Reynato Simbulan, der er blandt de hundreder, der flygtede til skoler og andre offentlige bygninger i byen Sta. Rosa i Nueva Ecija.

»Vi er syv kilometer fra floden, men vi er stadig oversvømmet,« tilføjer Reynato Simbulan.

Mere end 65.000 er blevet evakueret fra lavtliggende og jordskredsudsatte områder, oplyser myndighederne.

Filippinerne rammes af omkring 20 tyfoner årligt.