Mindst 400 dræbt af skælv i Chile

Lørdagens jordskælv ud for Chiles kyst har kostet flere end 400 mennesker livet. Samtidig har den efterfølgende tsunami også krævet ofre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det voldsomme jordskælv ud for Chile har foreløbig kostet mindst 400 mennesker livet. Det meddeler landets nationale redningstjeneste.

Tidligere indrømmede indenrigsminister Edmundo Perez Yoma, at myndighederne endnu ikke har overblik over katastrofens reelle omfang.

- Det er en katastrofe af et enormt omfang, og derfor er det svært at give et præcist antal, siger han.

Det ekstremt kraftige jordskælv ramte ud for Chiles kyst tidligt lørdag dansk tid. Skælvet målte 8,8 på richterskalaen og skriver sig dermed ind i historiebøgerne som et af de 10 kraftigste nogensinde.

Over halvanden million hjem i det sydamerikanske land er beskadiget, mens næsten en halv million boliger er totalskadede og ubeboelige.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har meddelt, at USA er klar til at hjælpe. Også EU har tilbudt hjælp, men den chilenske regering har endnu ikke bedt om assistance.

Regeringen har dog erklæret seks regioner som katastrofeområder.

Efter jordskælvet blev en kæmpemæssig tsunami udløst, og den krævede lørdag eftermiddag dansk tid sine første ofre.

På øgruppen Juan Fernández ud for Chiles kyst er mindst tre mennesker omkommet, efter at kæmpebølgen ramte den lille øgruppe.

Tsunamien har natten til søndag bevæget sig over Stillehavet, mens flere end 50 lande i regionen har været i højeste beredskab.

Kæmpebølgen nåede tidligt søndag morgen dansk tid den russiske halvø Kamchatka, men den var dog ikke så voldsom som ventet.

I Japan havde myndighederne evakueret 320.000 mennesker af frygt for bølger på op til tre meter på østkysten. Værst gik det ud over den nordlige del af øriget, hvor bølger på op til halvanden meter skyllede ind over kysten.

/ritzau/Reuters/