Mindst 31 palæstinensere såret af skud ved protester

Palæstinensere demonstrerer, efter at USA's præsident har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad.

En palæstinensisk demonstrant i partisaner tørklæde kaster med sten mod israelske IDF-tropper, i et sammenstød mellem israelere og palæstinensere nær bosættelse Beit El i nærheden af Ramallah på Vestbredden. Demonstrationerne sker i kølvandet på USAs præsident Donald Trumps beslutning om at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Beslutningen vækker jubel hos israelerne og skuffet vrede hos palæstinenserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMAD TOROKMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 31 mennesker er såret af både skarpe skud og gummikugler, som det israelske militær torsdag har affyret mod palæstinensiske demonstranter på Vestbredden og i Gazastriben.

11 er ramt af skarpe skud og 20 andre er såret af gummikugler, oplyser lægekilder til nyhedsbureauet Reuters.

Det palæstinensiske sundhedsministerium bekræfter, at der er skudt med skarpt. En af de sårede er i kritisk tilstand, tilføjer ministeriet.

Det var ikke umiddelbart muligt for Reuters at få en kommentar fra det israelske militær.

Snesevis af andre demonstranter har fået behandling af palæstinensisk Røde Halvmåne, efter de har indåndet tåregas, oplyser hjælpeorganisationen.

I Ramallah, Betlehem og andre steder i de palæstinensiske områder er der torsdag sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og israelske soldater.

Urolighederne kommer, dagen efter at USA's præsident, Donald Trump, meddelte, at hans administration anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.

Ved en kontrolpost i nærheden af Ramallah har de israelske styrker brugt tåregas og chokgranater for at sprede hundredvis af demonstranter, som kaster sten i protest mod Trumps erklæring.

Ifølge avisen Washington Post brød urolighederne ud i den østlige del af Jerusalem og ved hegnet mellem Israel og Gaza. Der har været meldt om sårede på begge sider.

I sin tale onsdag aften dansk tid sagde den amerikanske præsident også, at han vil flytte USA's ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Mange frygtede på forhånd, at præsidentens udmeldinger ville føre til blodige konflikter i regionen.

De palæstinensiske myndigheder har opfordret til generalstrejke i palæstinensiske byer.

I Gaza har Hamas opfordret til, at bevægelsens tilhængere indleder en tredje intifada og gør oprør mod Israel.

I det muslimske kvarter i Jerusalems gamle bydel er butikker blevet lukket på grund af strejken. Turister har derfor vandret rundt i næsten tomme gader.

Ozama Shaif, der arbejder som pengeveksler i Jerusalem, siger, at Trump ikke bør bestemme over byens hellige steder.

»Det er ikke en god ting at gøre, fordi al-Aqsa-moskeen ligger her, og den er vores og ikke hans,« siger han til dpa.

Flere andre steder i Mellemøsten har der også været protester.

Blandt andet har studerende og ansatte på universiteter i Jordan samlet sig for at vise deres modstand mod præsidentens erklæring. Samtidig er hundredvis af mennesker gået på gaderne i den tunesiske hovedstad, Tunis.