Mindst 30 dræbt under bombeangreb i Bruxelles

Eksplosionerne i Bruxelles' lufthavn var særdeles voldsomme, beretter vidner. 34 mennesker har mistet livet, meddeler flere nyhedsbureauer. IS tager skylden for angrebene.

Passagerer og lufthavnspersonale bliver evakueret efter eksplosioner i Bruxelles lufthavn i Zaventem. EPA/OLIVIER HOSLET Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Militante islamister fra bevægelsen Islamisk Stat (IS) tager skylden for det blodige angreb i Belgiens hovedstad, Bruxelles, tirsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker i en erklæring til det islamistiske medieagentur Amaq, som IS tidligere har brugt til at påtage sig skylden for blodige angreb.

Bombeangrebene tirsdag morgen og formiddag har kostet mindst 34 mennesker livet.

Således skulle 14 mennesker have mistet livet i Bruxelles' lufthavn i to eksplosioner. Dertil kommer, at mindst 20 personer omkom i den eksplosion, der fandt sted på metrostationen i Maalbeek.

»Der er omkring 20 døde og 106 sårede. 17 personer er slemt tilskadekomne,« fortalte borgmesteren i Bruxelles Ivan Mayeur tidligere på en pressekonference ifølge Reuters.

Samtidig står det klart efter øjenvidneberetninger fortalt til internationale og belgiske medier, at det var særdeles voldsomme og uhyrlige scener, der udspillede sig i lufthavnen:

To eksplosioner ramte i første omgang byens lufthavn Zaventem kort efter klokken 08.00, hvor afrejsehallen blev ramt. Ifølge belgiske nyhedskanaler var mindst en af eksplosionerne i lufthavnen udført af en selvmordsbomber, hvilket den belgiske statsanklager har bekræftet ifølge Reuters.

Ifølge internationale nyhedsbureauer flygtede folk i skræk væk fra lufthavnsbygningen, hvor et tag delvist styrtede ned på grund af de kraftige eksplosioner. Den 40-årige Jef Versele fra Gent i Belgien siger til Telegraph:

»Jeg var på vej til at gå hen til boarding, da jeg hørte to eksplosioner. Jeg så ingenting, men alt faldt ned. Kaos var ubeskriveligt. Folk løb væk og mange lå på gulvet. Mange er sårede.«

Zach Mouzoun, der ankom med et fly fra Geneve ti minutter før eksplosionen, fortæller til det franske nyhedsbureau BFM:

"Det var skrækkeligt. Loftet kollapsede. Der var blod over alt, sårede mennesker, kufferter overalt. Det var en krigsscene."

Oplysninger tyder på, at hovedangrebet i lufthavnen var rettet mod American Airlines. En talsmand fra luftselskabet siger: "På dette tidspunkt er alle vore ansatte i live og ingen skader er blevet oplyst."

Vidner siger ifølge det belgiske nyhedsbureau Belga, at der blev hørt skud og arabiske stemmer før den første eksplosion.

Også metronettet i byen er blevet ramt. Helt specifikt blev en bombe bragt til sprængning på stationen Maalbeek tæt nær flere centrale EU-bygninger omtrent klokken 09.25.

De voldsomme begivenheder i Bruxelles kommer fire dage efter, at Salah Abdeslam, der er mistænkt for at være en af folkene bag terrorangrebet i Paris, der tilbage i november kostede 130 mennesker livet. Lige siden anholdelsen har belgisk politi været på stikkerne, fordi myndighederne frygtede en gengældelsesaktion, skriver Reuters.

Den belgiske indenrigsminister Jan Jambon siger, at Belgien har været på højeste sikkerhedsniveau siden tilfangetagelsen af Salah Abdeslam. Han siger til belgisk radio: »Vi vidste, at ved at standse en celle så kunne vi skubbe andre til aktion.«

Belgisk politi foretager lige nu ransagninger i flere huse i Bruxelles, oplyser BBC News.

Også i Danmark har de voldsomme bombeangreb også sat deres tydelige præg.

Københavns Politi sender ekstra folk til lufthavnen og til flere nøglepunkter i byen.

Det oplyser Københavns Politi på Twitter.

Vicepolitiinspektør i Københavns politi James Marius Kaiwe siger til Berlingske om indsatsen:
»Vi er mere synlige ved trafikknudepunkter i København, og i lufthavnen har vi blandt andet bombehunde til at gå rundt. Det er simpelthen for at skabe mere tryghed, men folk skal ikke opføre sig anderledes, end de plejer. Terrortruslen er uændret.«

Også Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser til Berlingske, at man følger situationen tæt.

Chef i Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen oplyser til Berlingske kort efter klokken 16.00, at ingen danskere indtil videre meldes såret eller dræbt i angrebene i Bruxelles.

Omkring 3.500 danskere skønnes ifølge Ole Egberg Mikkelsen at have fast bopæl i Bruxelles, der huser en række internationale organer - blandt andre EU og NATO.