Mindst 16 dræbt på afghansk hospital under NATO-angreb

Et formodet amerikansk bombeangreb på et hospital i Kunduz i Afghanistan har dræbt ni udsendte fra Læger Uden Grænser samt syv patienter, heraf tre børn. .

Et billede udleveret af Læger Uden Grænser (MSF) viser ødelagte dele af hospitalet i Kunduz efter bombeangrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MSF HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AFGHANISTAN: Spørgsmålene hober sig op, efter et luftangreb dræbte mindst 16 på et hospital i den afghanske by Kunduz, der drives af nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser .

Lørdag eftermiddag oplyste Læger Uden Grænser, at ni ansatte er blevet dræbt. Syv patienter på intensivafdelingen blev dræbt i angrebet, heraf tre børn. 37 mennesker er såret, heraf 19 ansatte. Fem af de ansatte er hårdt sårede.

Det er endnu uvist, hvilken nationalitet de omkomne og sårede ansatte har.

USA menes at stå bag luftangrebet, der fandt sted natten til lørdag i den nordafghanske by, hvor der har været hårde kampe mellem Taleban og afghanske regeringsstyrker den seneste uge.

NATO har bekræftet, at amerikanske bombefly gennemførte en mission over byen natten til lørdag, og det amerikanske forsvar oplyser selv, at angrebet kan have ramt hospitalet.

»Angrebet kan have medført utilsigtede følgeskader ved et hospital nært ved. Det er ved at blive undersøgt,« lyder det fra en talsmand fra det amerikanske forsvar ifølge Reuters.

Læger Uden Grænser fortæller lørdag, at man havde opgivet præcise GPS-koordinater på hospitalets beliggenhed til den afghanske regering såvel som de internationale styrker. De har derfor vanskeligt ved at forstå, hvordan tragedien kunne finde sted.

Organisationen oplyser desuden, at man under angrebet forgæves telefonisk anmodede NATO og den amerikanske regering om at sætte en stopper for bombardementerne.

Hospitalet er beskyttet af Geneve-konventionen, og de ansvarlige kan dermed have gjort sig skyldige i krigsforbrydelser.

Troels Vedel er til daglig overlæge i Kolding, men har de seneste tre år været udsendt på hospitalet i Kunduz for Læger Uden Grænser. Hans seneste udsendelse sluttede i juni, og han er rystet over, at angrebet kunne finde sted.

»Læger Uden Grænser arbejder jo med stor sikkerhed i sådan et område. Man laver aftaler med de lokale grupperinger, den afghanske regering og alle andre parter. Jeg har været fuldstændig tryg de gange, jeg har været på hospitalet,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det er ganske enkelt forfærdeligt,« tilføjer han om angrebet.

Der er omfattende skader på hospitalet, og Troels Vedel frygter for de konsekvenser, det vil få for lokalbefolkningen.

»Jeg tror ikke, det vil komme til at fungere igen i lang tid. Jeg kan se på billeder, at det blandt andet er intensivafdelingen og modtagelsen, der er ødelagt af eksplosionerne. Nu står lokalbefolkningen i Kunduz reelt uden en mulighed for gratis sundhedsbehandling,« siger Troels Vedel.

Da angrebet fandt sted, befandt i omegnen af 200 ansatte og patienter sig på hospitalet.

Den seneste uge har der været hårde kampe i Kunduz, hvor Taleban lykkedes med at overtage kontrollen tidligere på ugen.

Amerikanske bombefly har lanceret 12 angreb i byen den eneste uge - langt de fleste i yderområderne. Nattens angreb var således blot anden gang, man angreb i centrale dele af Kunduz.

Lørdagens tragedie sætter atter fokus på de amerikanske styrkers luftangreb i Afghanistan, der har fået massiv kritik for at dræbe for mange civile under de seneste års bestræbelser på at holde Taleban stangen.