Mindst 13 dræbt af lavine på Mount Everest

Lavineskred har foreløbig kostet 13 livet på Mount Everest, men syv savnes fortsat. Alle er lokale hjælpere, der skulle klargøre ruten til sommersæsonen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NEPAL: Dødstallet efter lavineulykken på det 8.848 meter høje Mount Everest i Himalaya steg fredag eftermiddag til 13, skriver avisen The Guardian.

En embedsmand fra det nepalesiske udenrigsministerium oplyser ifølge avisen, at 13 lig indtil videre er blevet gravet fri og bragt ned til en såkaldt basecamp i 5.800 meters højde.

Herfra havde en snes lokale guider, kaldet sherpaer, fredag morgen begivet sig op mod et gletsjerområde for at fastgøre liner og udlægge depoter, som bjergbestigere fra alverdens lande om kort tid skal gøre brug af, når de vil forsøge at nå bjergets tinde.

Syv sherpaer savnes endnu, og derfor kan ulykken nå at udvikle sig til den værste på en enkelt dag.

Sidste år blev otte bjergbestigere og sherpaer dræbt under hele sommersæsonens bjergbestigninger, og under den hidtil værste ulykkessæson i 1996, omkom 15 bjergbestigere og sherpaer.

En talsmand for turistministeriet, Mohan Krishna Sapkota, bekræfter, at alle de dræbte og savnede er nepalesere.

Maj byder på de bedste vejrforhold til at bestige Mount Everest, og derfor er der trængsel i lejrene og på klatreruterne. Sidste sæson nåede flere end 500 bjergbestigere toppen, og på en enkelt dag, 19. maj, stod omkring 150 nærmest i kø for at komme de sidste 900 meter op til tinden.

I år 2000 omkom en 27-årig dansker på Mount Everest, da han styrtede i døden, efter at han sammen med en kammerat kort før målet måtte opgive at nå op til toppen på grund af en snestorm.