Mindehøjtideligheden for Sarah Everard blev afbrudt af betjente. Nu vil Londons borgmester granske politiet

Weekendens mindehøjtidelighed og demonstration for dræbte Sarah Everard udviklede sig uheldigt, idet flere demonstranter blev anholdt, fordi begivenheden ifølge politiet »udgjorde en risiko for folkesundheden«.

Drabet på 33-årige Sarah Everard har indledt en debat om kvinders sikkerhed i Storbritannien. Lørdag blev en mindehøjtidelighed for den dræbte kvinde afbrudt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle have været en mindehøjtidelighed og demonstration, der satte fokus på kvinders usikre færden i Londons gader efter mørkets frembrud. I stedet blev det endnu et eksempel på dårlig dømmekraft fra politiets side.

Sådan lyder vurderingen efter lørdagens mindehøjtidelighed for 33-årige Sarah Everard, hvis lig tidligere på ugen blev fundet. Demonstrationen endte i forvirring, da det var uklart, hvorvidt forsamlingen var lovlig eller ej.

Begivenheden, der blev annonceret i begyndelsen af sidste uge, blev i sidste øjeblik erklæret ulovlig af Metropolitan Police, der vurderede, at demonstrationen »udgjorde en risiko for folkesundheden«, idet flere tusinde formentlig ville deltage.

Mordet på Sarah Everard har indledt en kamp for kvinders sikkerhed efter mørkets frembrud. Flere kvinder har delt egne historier om, hvordan de har været bange, når de har skullet gå hjem om aftenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Reglerne for, hvornår en demonstration er lovlig eller ej, er op til en vurdering, lyder det fra flere parter, der mener, at politiets beslutning om at erklære demonstrationen for ulovlig var forkert.

For selvom arrangørerne opfordrede til, at borgerne blev hjemme og tændte et lys for Sarah Everard, mødte flere hundrede alligevel op. Det medførte flere anholdelser og en afbrydelse af mindehøjtideligheden, skriver flere medier, blandt andre BBC.

Londons borgmester, Sadiq Khan, har opfordret til en uafhængig efterforskning af politiets arbejde og beskriver politiets fremgangsmåde som »uacceptabel«.

»Dybt bekymret« premierminister

Trods kritik af håndteringen holder politichef Cressida Dick fast i beslutningen, men meddeler også, at en uafhængig undersøgelse vil blive indledt.

»Så vidt jeg kan se, følte mit team, at dette (mindehøjtideligheden, red.) var en ulovlig samling, der udgør en betydelig risiko for befolkningens sundhed,« udtalte Dick.

Blomster til minde for Sarah Everard, der blev myrdet i London, da hun var på vej hjem fra et besøg hos en ven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix.

I en erklæring søndag aften udtalte premierminister Boris Johnson, at han var »dybt bekymret« over scenerne ved mindehøjtideligheden, og at politichefen havde »forpligtet sig til at gennemgå, hvordan dette blev håndteret«.

Boris Johnson vil derudover allerede mandag samle et team, der skal »se på, hvilke yderligere tiltag vi skal tage for at beskytte kvinder og sikre, at vores gader er sikre«.

»Sarah Everards død må forene os i beslutsomhed om at drive vold mod kvinder og piger ud og få enhver del af det strafferetlige system til at beskytte og forsvare dem,« tilføjede Boris Johnson.

Sarah Everard forsvandt om aftenen 3. marts i London, da hun var på vej hjem efter et besøg hos en ven. Liget af den 33-årige kvinde blev fundet få uger senere. En person er anholdt og sigtet for drabet – den anholdte er en politibetjent.

Det britiske politi er blevet mødt med kritik, efter at politiet lørdag valgte at sætte en stopper for en mindehøjtidelighed. Søndag mødtes flere tusinde på ny i protest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix.

Politiets håndtering af Everards forsvinding mødte også kritik, da politiet tidligere opfordrede kvinder til at holde sig inden døre efter mørkets frembrud. Dette fik flere tusind kvinder til at sige fra på sociale medier, hvor de erklærede, at det er mændene, der er problemet, skriver BBC.

Weekendens forsamling var derfor ikke kun en mindehøjtidelighed for Sarah Eveard, men også en protest imod kvinders usikre færden på gader og stræder efter mørkets frembrud, hvilket ofte er forbundet med frygt og ubehag.