Miltbrand-mistænkt arbejdede for myndighederne

FBI’s hovedmistænkte for miltbrand-angrebene i USA i 2001 arbejdede for myndighederne med at finde en vaccine mod netop miltbrand.

Det amerikanske senat blev i 2001 ramt af miltbrands-angreb. Bagmanden arbejdede måske for myndigheder, der undersøgte angrebene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Jaffe / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruce E. Ivins var en af de mest involverede forskere i FBIs jagt på bagmanden bag brevene med miltbrand, der ramte USA i månederne efter 11. september 2001. Men han måske var også den selv samme bagmand.

Han var i hvert fald blevet FBIs hovedmistænkte i sagen og var tæt på at blive sigtet, skriver LA Times.

Flere miltbrand-angreb kostede i 2001 i månederne efter 11. september fem mennesker livet, lukkede et senats-kontor ned, smadrede det nationale postvæsen og fik terrorfrygten til at bliver endnu større.

En central medarbejder
62-årige Bruce E. Ivins var medarbejder på et af det amerikanske forsvars elite-forskningsinstitutter, Fort Detrick.

Her arbejdede den yderst respekterede mikrobiolog med at analysere FBIs prøver af miltbrand fra angrebene, og samtidig var han en central medarbejder i forbedringen af miltbrand-vacciner.

Sidst i 2006 skiftede FBI spor i sagen og udbetalte i den forbindelse næsten 28 millioner kroner til den tidligere hovedmistænkte, Steven J. Hatfill.

Derefter blev fokus flyttet til Ivins, som tidligere havde undladt at rapportere tilfælde af miltbrandsinfektioner.

Han havde straks beklaget de manglende indrapporteringer, og forklaret at han blot ville være på den sikre side, men det burde have fået alarmklokkerne til at ringe, siger efterforskningsfolk til LA Times.

Led af depressioner
Men nu er det for sent at anklage Bruce E. Ivins. Kort før FBI ville sigte ham for angrebene tog Ivins en overdosis smertestillende piller, og han døde herefter på hospitalet.

Sidst i juni 2008 efter FBI havde flyttet fokus til Ivins, blev han indlagt til behandling for depression og suspenderet fra millitærets forskningsinstitutioner. Den 24. juli blev han igen udskrevet fra behandling, skriver LA Times.

FBI har ikke direkte bekræftet LA Times’ historie, men i sidste uge sagde chefen for FBI, Robert S. Mueller, til avisen, at FBI »gjorde fremskridt i sagen,« og »at sagen på ingen måde var gået i stå.«

Hvis Bruce E. Ivins var den skyldige, så er sagen i hvert fald gået i stå nu.