Millioner på flugt i Kina

De værste oversvømmelser i ti år har sendt fem millioner kinesere på flugt fra vandmasser, der vælter ud over bredderne af bl.a. Den Gule Flod. Landets klimatologer forbinder de ubegribelige mængder regn med global opvarmning.

Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

De seneste ugers styrtregn over Nordvesteuropa med kraftige oversvømmelser i bl.a. England svinder ind til det bagatelagtige, når man sammenligner med den aktuelle situation i Kina.

Her har massive skybrud med efterfølgende flodoversvømmelser og mudderskred drevet ca. fem millioner mennesker på flugt fra vandmasserne. Dertil kommer, at omkring en halv million boliger er oversvømmet, ligesom ikke færre end 119 millioner mennesker er påvirket af oversvømmelserne, som det kinesiske nyhedsbureau Xinhua betegner som de værste i landet i ti år.

Ingen aner reelt hvor mange, der er druknet i vandmængderne eller kvalt i mudderskred, men det officielle tal nærmer sig de 700 et tal, der også inkluderer enkelte, der er dræbt af lynnedslag eller kæmpehagl i det ekstreme vejr.

Landets myndigheder anslår, at naturkatastrofen foreløbig har forårsaget direkte økonomiske tab i størrelsesordenen 40 milliarder kr., bl.a. fordi afgrøder på overskyllede landbrugsarealer svarende til to gange Danmarks samlede størrelse er i færd med at rådne bort.

Arbejdere indespærret
I den østlige provins Henan væltede en mindre flodbølge i søndags ned i en mineskakt. Det lykkedes for 33 minearbejdere at slippe ud i tide, men 69 andre blev spærret inde i et tørt og relativt iltrigt område 800 meter fra mineindgangen. Redningsarbejdere har været i telefonisk kontakt med de indespærrede via en fast forbindelse, men redningsarbejdet besværliggøres af tåge og fortsat kraftig regn i området.

Oversvømmelserne har især ramt det sydlige og østlige Kina først og fremmest de meget befolkningsrige egne, der grænser op til bredderne af floden Huang He, der herhjemme er mest kendt under navnet Den Gule Flod.

Gennem tiderne har Huang He forårsaget de mest dødbringende naturkatastrofer, man overhovedet har kendskab til i historien. Historiske kilder taler om, at svimlende syv millioner mennesker omkom i 1332, da floden gik over sine bredder, og så sent som i 1931 mistede op mod 3,7 millioner mennesker livet i en kombination af drukneulykker og efterfølgende hungersnød under en tilsvarende katastrofe. I Formand Maos tid lykkedes det til dels at tæmme floden ved at opføre en stor dæmning, men de enorme mængder af næringsrige sedimenter, der har givet floden sit navn, bygger alligevel konstant flodens højde op til kanten eller over det omliggende terræn. I øjeblikket ligger vandstanden i Huang He således helt op til 1,4 meter over normalen, og myndighederne advarer om, at fortsat regn i de kommende dage kan forværre situationen yderligere.

Behov for nødhjælp
Førende klimatologer i Kina mener, at der er stor sandsynlighed for, at det ekstreme vejr skyldes udledning af drivhusgasser fra fabrikker, landbrug og køretøjer.

»Hyppigheden og intensiteten af ekstreme vejrbegivenheder er stigende. Rekorderne for århundredets værste regnstorme, tørke og hedebølger bliver slået oftere, og det er nært forbundet med global opvarmning,« udtaler chefen for Beijings klimacenter Dong Wenjie på centerets hjemmeside.

Internationalt Røde Kors har udsendt en appel om 42 millioner kroner, der skal bruges til at hjælpe de 400.000 kinesere, der er fattigst og bor i de værst ramte områder.

»Vi læser meget om den stigende velstand og levestandard i Kina. Men der er fortsat store dele af befolkningen, der lever i absolut fattigdom på landet. Og det er blandt de fattigste af disse, at vi nu kan yde en indsats, siger Birgitte Ebbesen, katastrofechef i Dansk Røde Kors, til Ritzau.

Dansk Røde Kors sender 750.000 kr. af sted til at hjælpe ofrene, og det er penge, der kommer fra Udenrigsministeriet.

I øvrigt er det store rige Kina dobbelt påvirket af klimakastrofer for tiden. I landets nordligste provinser er man nemlig ramt af så omfattende tørke, at næsten seks millioner mennesker og fem millioner husdyr er ramt af mangel på drikkevand.