Millioner fra det »sorte regnskab«: Ukrainske penge belaster Trump-rådgiver

Ukrainske aktivister byder sigtelse mod Donald Trumps forhenværende kampagnechef velkommen. Pengene er stjålet fra de ukrainske skatteydere, mener de.

Ukrainske demonstranter stormede den korruptionsanklagede ekspræsident Viktor Janukovitj' palads, efter han flygtede til Rusland i februar 2014. Senere fandt efterforskere et håndskrevet regnskab over betalinger til blandt andre Trumps senere kampagnechef, Paul Manafort. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURIY DYACHYSHYN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Ukraine forsøger myndighederne stadig at opspore en flygtet ekspræsidents stjålne milliarder. Nu har den amerikanske efterforskning af Donald Trumps tidligere kampagnechef ydet hjælp fra en uventet kant.

Da den korruptionsanklagede ukrainske præsident Viktor Janukovitj flygtede ud af landet i 2014, efterlod han nemlig ikke bare et bugnende palads, en privat zoologisk have og et underjordisk garageanlæg fyldt med sportsvogne.

Ukrainske efterforskere fandt også et håndskrevet regnskab, der senere blev kendt som den »sorte regnskabsbog«.

Over regnskabets mere end 400 sider omtales tusindvis af kontante betalinger til venner og allierede af den ukrainske eks-præsident. Ifølge ukrainske anti-korruptionsaktivister er pengene stjålet og svindlet ud af den ukrainske statskasse.

Et navn, der optræder talrige gange over de 400 sider, er Donald Trumps forhenværende kampagnechef, Paul Manaforts.

Derfor vakte det mere end almindelig opsigt i Ukraine, da det amerikanske forbundspoliti FBI mandag sigtede Manafort for hvidvask af op mod 18 millioner af dollar.

De ukrainske myndigheder har i flere år forsøgt at spore pengene fra det dobbelte bogholderi, der ifølge ukrainske aktivister er et sprængfarligt bevis på eks-præsidentens svindel med offentlige penge og brud på ukrainske valglove.

Men for de ukrainske efterforskere har det indtil videre været svært at bevise, om Manafort faktisk fik pengene. Ifølge regnskabsbøgerne fik han i alt 12,7 millioner dollar, men Manafort har hævdet, at regnskabet er forfalsket, og en rygende pistol har været fraværende.

Millioner til Manafort

Nu anklager FBI så Manafort og hans samarbejdspartner Rick Gates for at holde et tocifret millionbeløb fra Ukraine skjult for de amerikanske myndigheder. Pengene blev ifølge anklagen hvidvasket gennem ejendomsinvesteringer i USA og skattely på blandt andet Seychellerne og Cypern. Manafort købte »luksuriøse varer og tjenester« for pengene, skriver FBI.

Det amerikanske forbundspoliti bekræfter dermed indirekte ægtheden af det 'sorte regnskab', siger Daria Kalenjuk, der leder det ukrainske Antikorruptionscenter i Kiev.

»Manafort-sagen er et brilliant eksempel på, hvordan storkorruption i udviklingslande forgifter de vestlige demokratier, og hvordan korrupte ledere fra fattige lande betaler for at rense deres ry i udlandet,« skriver hun i en kommentar.

Manafort har tidligere rådgivet blandt andre den filipinske diktator Ferdinand Marcos og det congolesiske militærstyre under Mobutu Sese Seko.

Fra 2006 begyndte han at arbejde for Viktor Janukovitj, der året inden havde tabt præsidentvalget til en pro-europæisk modkandidat trods støtte fra Rusland.

Den folkesky Janukovitj genopfandt de følgende år sig selv som pro-europæisk kandidat og med strømlinet kampagnearbejde sikrede han sig en smal sejr ved præsidentvalget i 2010.

Vestlige PR-eksperter spillede nøglerolle

Manafort og Gates oprettede en tænketank i Bruxelles for at markedsføre Janukovitj som pro-vestlig reformist i Europa. Den daværende amerikanske ambassadør i Kiev, John E. Herbst, skrev i en depeche lækket af Wikileaks, at Manafort havde hjulpet Janukovitj' parti med »at ændre image fra et fristed for mafiosier til et legitimt politisk parti«.

Hjemme i Ukraine blev Janukovitj' modkandidat, Julija Tymosjenko, fængslet efter valget, og i november 2013 vendte Janukovitj ryggen til en længe ventet samarbejdsaftale med EU-landene. Tre måneder senere endte demonstrationer mod Janukovitj med over 100 dræbte i Kiev.

Siden Janukovitj' flugt fra Ukraine har efterforskere og aktivister forsøgt at kortlægge de enorme uofficielle pengestrømme, der kom blandt andre Manafort til gode.

I det håndskrevne regnskab optegnes blandt andet en handel til 18 millioner dollar for et ukrainsk tv-selskab, der sælges til et joint-venture mellem den Kreml-tro russiske rigmand Oleg Deripaska og Paul Manafort. Det er uklart om handlen gik igennem.

For et år siden indledte Ukraines Antikorruptionsbureau en officiel efterforskning af Janukovitj' grå regnskab. Til mange ukraineres frustration har ingen af sagerne endnu nået domstolene.

I et land, hvor en gennemsnitlig månedsløn er under 1.500 kroner, er Janukovitj siden blevet et symbol på Ukraines korrupte ledere, der samtidig brugte enorme summer på at sælge sig selv som store reformatorer i Vesten.

Rusland: Intern affære

En række vestlige PR-folk arbejdede for Janukovitj-styret. Den demokratiske donor Tony Podesta trak sig mandag fra ledelsen i et amerikansk lobbyfirma, efter FBIs undersøgelser viste, at hans firma også havde samarbejdet med Janukovitj' Bruxelles-tænketank indtil 2014.

Manafort var endnu mere vedholdende. Selv efter nedskydningen af demonstranter på Majdan-pladsen i februar 2014 fortsatte han sin forretning med arvtageren for Janukovitj’ parti. Det fortsatte indtil 2016, da han blev hyret af Trump.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, har ikke kommenteret den seneste udvikling. Et ledende medlem af Porosjenkos parti, Volodymir Arijev, siger til Radio Free Europe, at Ukraine vil tilbyde »al juridisk assistance« i forbindelse med undersøgelsen af Manafort.

Den russiske præsident Vladimir Putins talsmand kaldte tirsdag de seneste anklager for en »intern amerikansk affære«.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland