Millioner af turister er blevet snydt i Amsterdam

I mere end 20 år er der foregået svindel med tulipanløg i Amsterdam, og det er gået ud over millioner af turister.

Tulipanen er et af Hollands kendetegn, fordi mange tusinde hektar hvert år bugner med farverige blomster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Efter en rejse til de tusinde tulipaners land ynder turister at købe deres egne tulipanløg med hjem.

Men mange må være blevet skuffet.

Det viser sig nemlig, at kun en pct. af de løg, der er blevet solgt på et berømt tulipanmarked i Amsterdam, formår at få en blomst til at skyde.

Hollandske tulipandyrkeres formand, René le Clercq

»Bedrag med tulipanløg i Amsterdam og Lisse er et strukturelt problem, som har eksisteret i mindst 20 år«


Også i boder i byen Lisse er turister blevet svindlet. Her er der i årevis blevet solgt tulipanløg, hvor to pct. blomstrer.

Amsterdams bystyre og landets forening for tulipandyrkere står bag rapporten, der viser den ringe statistik. René le Clercq, der er formand for de hollandske tulipandyrkere, er ikke overrasket over løgenes dårlige succcesrate.

»Bedrag med tulipanløg i Amsterdam og Lisse er et strukturelt problem, som har eksisteret i mindst 20 år. Millioner af turister og folk på endagsture er ofre for det. Tulipanen er vores nationale symbol og tulipanløgssektoren er vigtig for den hollandske økonomi. Som forening synes vi, at det er uheldigt, at svindlere systematisk vildleder forbrugerne og skader branchens image,« lyder det fra René le Clerq i en pressemeddelelse.

De hollandske forbrugermyndigheder skal nu håndtere sagen med de dårlige løg.

Ifølge nyhedsbureauet AFP kan markedet for tulipaner i Amsterdam spores tilbage til 1862, hvor blomsterhandlere lagde til i Amstelfloden for at sælge deres varer. I dag foregår køb og salg af blomsterne på en række fastliggende pramme.

Selvom tulipanen er Hollands varemærke, så mener man, at blomsten oprindeligt blev fremavlet i Mellemøsten, hvorefter den blev importeret til Europa i 1500-tallet.