Millioner af syrere er dræbt og hjemløse på grund af Putins kampfly: Nu frygter de Ruslands vaccine

For Rusland handler vaccineudbredelse om storpolitik. Det gør det også for dem, som skal stikkes, og skepsis er stor. I Syrien, hvor sundhedssystemet er kollapset, og der er hårdt brug for en vaccine, stoler borgerne ikke på, at Rusland, som i årevis har bombet dem, nu vil tilbyde dem en vaccine, der kan redde dem.

En læge gør Sputnik V-vaccinen klar til injektion. Ofte er der dog langt mellem kanylestikkene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergej Pivovarov/Ritzau Scanpix

Da Moskvas poliklinik nr. 5 i begyndelsen af december åbnede dørene for det, der skulle være verdens første massevaccinationsprogram, forventede personalet at blive oversvømmet af ivrige borgere.

Som i resten af verden sætter covid-19 i Rusland hver dag nye rekorder, og som det eneste land i verden havde Rusland på dette tidspunkt godkendt en vaccine, Sputnik V.

Menneskehavet udeblev, og som dagen skred frem, og rækkerne af stole i venteværelset forblev tomme, blev medarbejderne ifølge Washington Posts korrespondent rastløse – en begyndte at vandre hvileløst rundt for at finde et sted at placere en vase med tørrede lyserøde blomster.

Russerne var skeptiske over for landets egen vaccine, og mange ville hellere undvære den.

På sin hjemmeside praler Sputnik V med, at den er verdens »første registrerede vaccine mod covid-19«. Reelt er vaccinen dog kun godkendt og anerkendt af de russiske myndigheder og endnu ikke færdigtestet.

Til gengæld kan Sputnik V pryde sig af en anden rekord: Den første vaccine, som har sin egen Twitter-konto.

Herfra udbreder den ikke kun informationer om egne fortræffeligheder, men kritiserer også konkurrenter – for eksempel gennem adskillige tweets, der fortæller om de allergiske reaktioner, som nogle har oplevet, efter at de er blevet vaccineret af den vestligtproducerede vaccine fra Pfizer i USA og England.

Det er uklart, hvem der står bag Twitter-kontoen, som indtil videre kun har omkring 11.000 følgere. I et felt med 63 vaccinekandidater, hvor kun få er i den afsluttende fase, bliver alt tilsyneladende sat ind på en aggressiv mediestrategi, som skal promovere den Kreml-baserede vaccine.

»Vi er venner«

Mens USA, Storbritannien og Canada allerede er i færd med at vaccinere, og Europa følger lige rundt om hjørnet, kan der gå anderledes længe, før vacciner bliver tilgængelig i verdens fattige lande. Her håber Rusland ifølge Wired at køre sig i stilling som den tredje verdens vigtigste leverandør.

Det handler om business, og det handler i mindst lige så høj grad om storpolitik.

Ved at sige, at de kom først, vil Rusland vise, at de er bedre end Vesten. Og ved at sælge vaccinerne væsentligt billigere end alle andre – en dosis koster cirka ti dollar – kan Rusland blive relevant i Mellemøsten, Nærasien og Afrika.

»Så kan Rusland sende vaccinerne afsted i pakker med store russiske flag og vise, at »vi er venner«,« som Mathieu Boulègue, der forsker i russisk udenrigspolitik ved tænketanken Chatman House, forklarer til Wired.

Ifølge nyhedsmediet Al-Monitor kan Rusland muligvis begynde at producere sin vaccine i Egypten og Algeriet og gøre disse lande til hub for videre distribution i Afrika.

Frygter Rusland

Det er dog ikke kun distributionen af vaccinerne og mediestrategien, der handler om storpolitik. Det samme gør modtagelsen.

I Syrien – et af de lande, som Rusland har meddelt, at det er klar til at forsyne med Sputnik V – har landets hårdt prøvede befolkning svært ved at adskille geopolitik fra coronapandemi.

I Idlibs uhumske og elendige flygtningelejre på grænsen til Tyrkiet er covid-19 i forvejen den sidste af beboernes bekymringer. De bliver bombet fra luften, lever i ekstrem fattigdom, har svært ved at holde varmen og har ikke adgang til rent vand.

Som en læge i WHOs kontor i den tyrkiske grænseprovins Gaziantep forklarer til The National:

»Når dit hus er udbombet, når folk mangler lemmer, eller du har ligget på hospitalet med alvorlig sygdom forårsaget af det dårlige vejr og ser, at de fleste folk med covid-19 bliver hurtigt raske eller ingen symptomer har, begynder du at betragte coronavirussen som en almindelig influenza,« siger Mahmoud Daher.

To piger sidder i et oversvømmet telt i Syriens oprørskontrollerede Idlib-provins. Her er covid-19 den sidste bekymring, og ingen tør tage imod den russiske vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Omar Haj Kadour/AFP/Ritzau Scanpix.

Og efter snart et årti, hvor det syriske regime med hjælp fra Rusland har sønderbombet landet og drevet millioner af syrere på flugt, er der ikke mange, som tør lade sig stikke med en nål og en vaccine, som er produceret af styret i Moskva.

»Folk tænker, at det er aldeles udelukket, at det samme proregime-Rusland vil tilbyde dem en vaccine, som kan redde dem fra virus,« forklarer lægen. Han spår, at syrere vil nægte at tage imod vaccinen, såfremt den er fra Rusland.

Syriens sundhedssystem er brudt sammen som følge af krigen og er ude af stand til at behandle syge. En vaccine er derfor helt essentiel for at afværge, at pandemien udvikler sig til endnu en humanitær katastrofe.

Tyrkiet, der har indkøbt store mængder af en kinesisk vaccine, har først afvist at benytte den russiske vaccine, fordi den ikke levede op til »god laboratoriepraksis« og heller ikke er godkendt af WHO. Senere trak den tyrkiske sundhedsminister delvis i land og forklarede, at Tyrkiet vil overveje at købe vaccinen, hvis den viser sig succesfuld.

Carolina Kamil er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten