Millionby risikerer at blive ubeboelig: »Meget slemt og usædvanligt«

Stigende vandstande er kun et af flere problemer for den lavtliggende millionby Lagos.

Oversvømmelse i Lagos, Nigeria i april 2017. Området rammes hvert år af oversvømmelser mellem marts og november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Seun Sanni/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke fordi, nigerianerne ikke er vant til de oversvømmelser, der rammer Afrikas folkerigeste land hvert år mellem marts og oktober.

Men i juli ramte en oversvømmelse, der var så stor, at den alligevel kom bag på beboerne i Lagos.

»Det var meget slemt og usædvanligt,« siger den lokale Eselebor Oseluonamhen til CNN:

»Jeg kørte ud af mit hus … Jeg havde ikke opdaget, hvor meget det regnede … Der var tæt trafik på min rute på grund af oversvømmelserne. Jo længere vi kørte, jo højere var vandstanden. Vandet blev ved med at stige, indtil det dækkede kofangeren … og så var der vand indeni min bil.«

Lagos, den nigerianske storby med Afrikas højeste indbyggertal, risikerer at blive ubeboelig. Og det før udgangen af dette århundrede.

Ifølge tal fra den nigerianske beredskabsstyrelse (NEMA) mistede mindst 69 personer livet i oversvømmelsesulykker i 2020. Året forinden var det 158.

»Hvert år ser vi oversvømmelser i Nigeria, Det er et problem, som klimaforandringer har forårsaget, og vi lever med det,« siger Manzo Ezekiel, talsperson for NEMA, til CNN.

Problemer er der flere af i området, der huser mere end 24 millioner mennesker. Men det største er givetvis, at Lagos er placeret lavt på kysten ud til Atlanterhavet. Det, og en eroderet kystlinje, gør byen følsom overfor den stigende havoverflade som følge af klimaforandringer.

Den globale vandstand forudsiges at stige to meter dette århundrede. Det efterlader Lagos, som ligger  mindre end to meter over havets overflade, i en penibel situation.

»Utilstrækkelige og dårligt vedligeholdte dræningssystemer og ukontrolleret urban vækst« gør ikke ligefrem situationen bedre. Det viser en undersøgelse foretaget af det britiske Institut for Udviklingsstudier.

Samme undersøgelse anslår, at oversvømmelserne koster Lagos omkring fire milliarder dollar, eller 25 milliarder kroner, om året. Det er 4,1 procent at byens BNP.