Millionby blev vandets bytte

Den største katastrofe i den australske millionby Brisbanes historie udfoldede sig i går som et surrealistisk mareridt. Tusinder af huse og forretninger i 80 bydele, herunder hele byens skinnende finanscentrum, blev oversvømmet af rivende flodvand.

Beboerne i forstæder til Brisbane padler igennem gaderne i kanoer. Fold sammen
Læs mere
Foto: TORSTEN BLACKWOOD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad der begyndte som en serie af voldsomme skybrud i slutningen af december, når i disse dage sin foreløbige kulmination i en national australsk tragedie.

Store dele af landets tredjestørste by, Brisbane med næsten to mio. indbyggere, blev forvandlet til en rivende strøm af vand, mudder og flydende vragdele, da Brisbane-floden i går gik over sin bredder og lagde hele boligkvarterer i 80 bydele under op til tre meter vand.

Næsten 20.000 huse blev oversvømmet i over 2.000 gader, op mod 100.000 mennesker måtte evakueres - bl.a. fra storbyens glas- og stålskinnende forretningscentrum - og i over 100.000 boliger måtte man klare sig uden strøm i en katastrofesituation, som er enestående i nyere australsk historie.

Ganske vist blev Brisbane i 1974 ramt af oversvømmelser med en anelse højere vandstand, men dengang var byen langt mindre og rummede store naturområder, som i dag er tætbefolkede boligkvarterer.

Da mørket i går faldt på over den subtropiske metropol på den australske østkyst, ventede indbyggerne i spænding på nattens komme, for vandstanden ventedes at kulminere ved tre-fire-tiden i nat lokal tid, hvorefter den ifølge prognosen først ville begynde at falde svagt 12-18 timer senere, svarende til formiddag i dag dansk tid.

Byen lammes

Som delstaten Queenslands guvernør, Anna Bligh, i går udtrykte det: »Vi er vidner til en begivenhed, der vil lamme store dele af vores by.«

Derefter tilføjede hun, at der er tale om den største katastrofe i Brisbanes 186 år lange historie.

Noget af det første, der blev fortæret af det rivende flodvand, var en lang række af byens mest prangende millionvillaer, der ligger med front mod floden. Dernæst kom turen til adskillige restauranter med udsigt til den brede vandvej, der snor sig gennem byen, hvorefter flodvandet væltede ind i byens forladte forretningsdistrikt og oversvømmede butikker og parkeringskældre. Imens kunne folk fra hustage i bestyrtelse iagttage, hvordan pontonbroer, lystyachter, biler og vragdele strømmede ned gennem byen for ofte at blive splintret mod broer og lignende.

I forstæderne måtte husejere se næsten al deres jordiske gods blive flodvandets bytte, og flere kunne berette om giftslanger, der snoede sig rundt mellem drivende møbler i stuerne. Uden for byen filmede TV-hold fra helikoptere heste, som kæmpede for at holde sig oven vande, mens lig af køer drev forbi.

Myndighederne i Brisbane var i går bestyrtede over, at mange indbyggere valgte at ignorere de gentagne opfordringer til at lade sig evakuere fra lavtliggende områder. Ifølge avisen Sydney Morning Herald så man overalt beboere, der havde trukket sig sammen på balkoner eller hustage, mens flodvandet krøb ind mod deres boliger.

Samtidig blev tusinder ramt af dobbelt katastrofe, fordi deres ejendomme ikke er forsikret mod flodoversvømmelser.

Det officielle dødstal efter de omfattende australske oversvømmelser nåede i går op på 13, men myndighederne frygter, at mindst 50 andre, der er meldt savnet af deres familie, er druknet i vandmasserne.

Dæmningen

Allerede før det værste er overstået, rettes søgelyset mod den store Wivenhoe-dæmning, der ligger 50 km oppe ad floden fra Brisbane. Dæmningen blev opført i årene efter den sidste store oversvømmelse i 1974, ikke mindst for at imødegå en katastrofe som den, der nu udfolder sig.

Ved dæmningens åbning i 1986 pralede datidens guvernør, Joh Bjelke-Petersen, (der var af dansk afstamning) af, at dæmningen ville fungere som en barriere mod fremtidige katastrofer.

Disse lovord holdt tydeligvis ikke stik, så nu begynder Brisbanes indbyggere at forlange opførelsen af en langt større dæmning, ligesom man kritiserer myndighederne for at have ventet alt for længe med at udløse de enorme ophobede vandmasser bag dæmningen.

Australske dæmningseksperter understreger imidlertid, at selv nok så stor en dæmning aldrig vil kunne yde nogen statsgaranti mod fremtidige oversvømmelser af Brisbane.

Finansvirksomheden Citigroup anslog i går, at det vil koste over 80 mia. kr. at genopbygge de ødelagte bygninger, veje og broer i Queensland efter de omfattende oversvømmelser.