Million på vej til mindehøjtidelighed i Warszawa

Ofrene for flykatastrofen i Rusland sidste uge, herunder den polske præsident, mindes i disse timer i Warszawa. Berlingske.dk rapporterer fra pladsen, hvor en million mennesker ventes at strømme til.

Titusinder af mennesker strømmede lørdag ved middagstid til Pilsudskipladsen midt i Warszawa for at overvære mindehøjtideligheden for de 96 omkomne ved flyulykken i Rusland for en uge siden, herunder Polens præsident Lech Kaczynski. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIMITAR DILKOFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WARSZAWA: Titusinder af mennesker strømmede lørdag ved middagstid til Pilsudskipladsen midt i Warszawa for at overvære mindehøjtideligheden for de 96 omkomne ved flyulykken i Rusland for en uge siden, herunder Polens præsident Lech Kaczynski.

LÆS OGSÅ: Polakker mindes i modgang

Myndighederne regner med mellem en halv og halvanden million mennesker på og omkring pladsen, opkaldt efter nationalhelten Jozef Pilsudski, der døde 1935. Adgangen til selve pladsen er dog stærkt begrænset, og mange må følge begivenhederne på afstand.

Berlingske.dk kan imidlertid rapportere direkte fra pladsen, hvor de sørgende er begunstiget af solskin. Formiddagen igennem ankom medlemmer af kor, orkestre og spejdergrupper fra hele landet. En delegation fra et kulmineområde bar sorte uniformer med hvide fjerbuske i hatten. Andre mødte op med skærf i de rød-hvide, polske farver.

LÆS OGSÅ: Walesa vil være præsident igen

Over middag begynder en messe foran et kæmpealter med portrætter af samtlige 96 ofre, som sidste lørdag var på vej til en mindehøjtidelighed i Katyn for tusindvis af polske officerer, myrdet af den sovjetiske efterretningstjeneste 1940.

Blandt talerne bliver den fungerende præsident Bronislaw Komorowski, premierminister Donald Tusk og datteren af formanden for de pårørende fra Katyn-massakren, som er blandt de omkomne.

Pavens særlige udsending Angelo Sodano, der skulle have forrettet messen såvel i dag som ved begravelsen af præsidentparret i Krakow i morgen, er forsinket som følge af lukningen af luftrummet over store dele af Europa. I aftes hed det, at han havde sendt afbud, men lørdag formiddag meddeltes, at han har sat sig i en bil og er på vej fra Rom. Hvis han ikke når højtideligheden i Warszawa fortsætter han til Krakow, oplyses det.

Det er stadig uvist, hvor mange udenlandske stats- og regeringschefer, der kan deltage i begravelsen i Krakow. Mange tvinges til at blive hjemme, fordi lufttrafikken er mere eller mindre indstillet. Præsident Obama ventes dog at lande i Krakow i morgen over middag.

21 ofre fra katastrofen for en uge siden er fortsat ikke identificeret. ”Vi venter på jer”, hedder det i dag i en overskrift på forsiden af avisen Gazeta Wyborsza.