Milliarderne ruller ind til palæstinensere

Palæstinensiske håb om økonomiske støtte blev i går mere end opfyldt på en donorkonference i Paris

Medlemmer af de palæstinensiske politistyrker efter endt eksamen. En uddannelse Danmark støtter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nayef Hashlamoun

- Vores mål var 5,6 miliarder dollar. Nu har vi 7,4 milliarder dollar.

Den franske udenrigsminister Bernard Kouchner var i går en særdeles tilfreds vært, da han ved afslutningen af et donormøde i Paris kunne meddele, at udenlandske donorer har lovet at overopfylde palæstinensiske ønsker om en kapitalindsprøjtning på 5,6 milliarder dollar (29 mia. kr) de kommende tre år.

- Denne konference er bogstavelig talt regeringens sidste håb for at undgå bankerot, advarede den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice tidligere på dagen, mens den palæstinensiske selvstyrepræsident Mahmoud Abbas havde talt om risikoen for "en katastrofe".

Udover at puste puste nyt liv i den palæstinsiske økonomi skal pengene navnlig gå til at støtte Abbas' i hans magtopgør med de islamiske fundamentalister fra Hamas-bevægelsen, der i juni satte sig på Gazastriben efter et væbnet opgør med Abbas' sikkerhedsstyrker - og ifølge USA har tætte bånd og finansieres af Iran.

Den danske udenrigsminister Per Stig Møller var især glad, fordi repræsentanter for den arabiske verden mødte talsstærkt op på donorkonferencen og ifølge udenrigsministeren nu engagerer sig "som aldrig før" i den israelsk-palæstinsiske fredsproces. Saudi-Arabien lovede således at bidrage med 500 millioner dollar, mens Kuwait vil bidrage med 300 millioner dollar.

- Hvorfor gør de det? Det gør den arabiske verden, fordi Iran er en større trussel for dem end Israel, sagde Per Stig Møller - og fortsatte:

- Israel har jo ikke nogen intentioner om at angribe et arabisk land. Der er ingen arabiske lande, der forestiller sig at blive angrebet af Israel. Men de kan godt forestille sig at blive ingrebet af Iran, derfor vil de gerne have det her overstået. Den interesse havde de ikke før. Den har de nu. Derfor er der en række sammenfald i den politiske verdenssitution, der gør at der er nyt håb.

Det danske bidrag for de kommende tre år vil ligge på 589 millioner kroner, hvilket ifølge udenrigsministeriet på årsbasis vil være 30 millioner kroner mere end Danmark giver i 2007.

Pengene skal især gå til humanitært arbejde, men også til demokratiprojekter samt "støtte til kommuneprojekter i Gaza, men således at Hamas ikke får fat i pengene," understregede udenrigsministeren.