Milliardbøde truer Storbritannien i sag om kinesisk toldsvindel

De britiske myndigheder bliver anklaget for at have kostet EUs indre marked næsten 15 milliarder kroner i mistede toldindtægter, fordi import af kinesisk tøj til kunstigt lave priser ikke er blevet forhindret.

Den britiske premierminister, Theresa May, kæmper for at undgå en stor milliardbetaling ved briternes udmeldelse af EU, og ved EU-topmødet torsdag skal hun også forholde sig til risikoen for en milliardbøde fra EU for ikke at have gjort nok ved svindel med import til EUs toldunion fra Kina. Foto: AFP  Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN BRADY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritannien kan blive mødt med et krav om at betale et beløb svarende til næsten 15 milliarder kroner i bøde til EU, fordi myndighederne har gjort for lidt for at forhindre toldfusk og falsknerier fra kinesiske eksportører.

Oplysningerne kommer netop, som den britiske premierminister Theresa May skal deltage i dele af EUs topmøde, der begynder i dag.

En efterforskning på vegne af EUs kontor til bekæmpelse af svindel, kaldet Olaf, har ifølge BBC vist, at tøj og sko er blevet eksporteret til EUs indre marked via Storbritannien og sat til alt for lav toldbetaling på baggrund af forfalskede kvitteringer. EUs anti-svindel enhed vurderer, at EU de seneste tre år er gået glip af afgifter for et beløb svarende til bødekravet, der ellers ville have bidraget til EUs budget.

De britiske skattemyndigheder har på forhånd afvist kravet med en erklæring om, at Storbritannien generelt sætter hårdt ind mod svindel.

»Det er ikke en bøde. Det er Olafs vurdering af toldafgifter, som ikke er blevet betalt, og det bliver ikke anerkendt af vore eksperter, der vil udfordre Olafs beregninger,« lyder det ifølge BBC.

Det er op til EU-kommissionen, om den vil følge opfordringen til at udstede en bøde til Storbritannien. En talsmand fra Olaf bliver i flere britiske medier citeret for at sige, at briterne gentagne gange er blevet oplyst om problemets store omfang og opfordret til at gøre noget ved svindlen, der fortsat foregår:

»Så vidt Olaf har kendskab til, har de britiske myndigheder ikke ændret procedurer, og de initiativer, som de har taget, synes ikke at have stoppet trafikken.«

Ud over de anslåede tabte toldafgifter for EUs toldunion har Olaf ifølge Daily Telegraph vurderet, at Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien tilsammen er gået glip af moms for mere end 20 milliarder kroner, fordi meget af tøjet fra den organiserede svindel fra de kinesiske eksportører er blevet sendt videre fra Storbritannien og solgt illegalt på europæiske markeder.

Et krav om en bøde fra EU vil komme på et særdeles ubelejligt tidspunkt for May. Premierministeren planlægger om få dage formelt at meddele EU briternes udmeldelse af unionen. Derefter kommer en fastsat periode på to år til at forhandle betingelserne for bruddet. På forhånd har EU-forhandlere og europæiske ledere sagt, at briterne har en række finansielle forpligtelser, der fortsat vil være gældende, selv om briterne melder sig ud. Et beløb på britiske udeståender til EUs budget, pensionsbetalinger og EU-programmer på helt op til mere end 400 milliarder kroner er nævnt.

Den britiske regering har for nylig signaleret, at den vil afvise et juridisk krav på betaling til EU efter Brexit, men bekymringen på begge sider er, at en strid om betaling vil udløse et større skænderi og køre udmeldelsesforhandlingerne af sporet fra begyndelsen.

Dertil kommer, at den britiske regering netop har fremlagt et forslag til en ny finanslov med besparelser, nedskæringer og kontroversielle skatteforhøjelser. Et krav om at betale et stort milliardbeløb i bøde til EU allerede inden det forventede endnu større krav om EU-betaling bliver stillet, kan sætte regeringen under voldsomt pres i den britiske befolkning. Forud for EU-folkeafstemningen lovede Brexit-fortalere langt ind i regeringsrækkerne, at et brud med EU ville frigøre store milliardbeløb, som briterne derefter kan bruge på sig selv i stedet for EU.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.