Milliardbistand på vej til palæstinenserne

Palæstinensernes økonomiske ønsker på donorkonferencen i Paris er mere end opfyldt. Danmark afsætter 590 millioner kroner.

Den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, fortalte mandag på den store internationale donorkonference for palæstinenserne i Paris, at der er brug for en kapitalindsprøjtning på 5,6 milliarder dollar (omkring 30 milliarder kroner) i de palæstinensiske områder. Ellers er der risiko for "en katastrofe".

Og Abbas fik sit ønske opfyldt - og mere til. Mandag aften sagde Frankrigs udenrigsminister, Bernard Kouchner, at der på konferencen blev givet løfter om tilsammen 7,4 milliarder dollar (godt 38 milliarder kroner).

- Fra dansk side bidrager vi med 590 millioner kroner, og så støtter vi blandt andet også via EU, siger udenrigsminister Per Stig Møller (K), der deltog i konferencen sammen med repræsentanter fra 90 lande og organisationer.

- Det her er vigtigt. I Annapolis i november aftalte vi det politiske, og nu gælder det økonomiske. Det vigtige er, at de arabiske lande har deltaget begge steder, siger udenrigsministeren med henvisning til Annapolis-konferencen, hvor Israel og palæstinenserne endes om at lave en fredsaftale inden 2009.

Blandt de store bidragydere på konferencen var EU, der har afsat 650 millioner dollar til palæstinenserne, mens USA har lovet 555 millioner dollar.

/ritzau/