Miljøvenlig helt eller korrupt

Lee Myung-Bak er blevet kaldt en miljøvenlig entreprenør og betragtes som en helt blandt sydkoreanske lønmodtagere på grund af sin arbejderklassebaggrund.

Hans fjender kalder ham en korrupt finansfyrste. Nu er han Sydkoreas nyvalgte præsident.

Koreanske TV-seere kender Lees livshistorie fra to populære TV-dramaer om den heroiske forretningsmand, der genopbyggede landets økonomi af resterne fra Korea-krigen 1950-53.

Den 66-årige Lee, der er den første politiker med en baggrund som forretningsmand, der har erobret den sydkoreanske præsidentpost, blev født i en fattig familie. Han samlede skrald i Seouls gader for at finansiere sin universitetsuddannelse, har afsonet en kort fængselsdom for at have kritiseret landets daværende militærstyre og startede i Hyundai Engineering and Construction, da det blot var et beskedent firma, der kæmpede for at komme ind på markedet.

Han vandt sin chefs respekt, da han slap af med en flok banditter på en af Hyundais byggepladser i Malaysia og blev i en alder af 36 udnævnt som øverste chef for Hyundai. Siden forvandlede han virksomheden til et af landets største inden for branchen. Han var med til at lægge asfalten og bygge skyskraberne, efterhånden som den sydkoreanske økonomi voksede til at blive en af de asiatiske »tigre«.

Da han flere år senere blev valgt til borgmester i Seoul, rev han nogle af skyskraberne ned og kaldte dem for fejlsatsninger.

Med stor fanfare gav han ordre til ødelæggelsen af en højtliggende motorvej, der løb gennem Seouls hjerte og fik i stedet sine ingeniører til at afdække et underjordisk vandløb og lave det om til en vandpark. Cheonggye Stream Park er siden åbningen for to år siden besøgt af flere end 50 millioner gæster, hvilket overstiger nationens samlede befolkning.

Han fik mange af hovedstadens indbyggere over på sin side med dette projekt og ved at åbne rådhuset for gratis koncerter og skøjtebane om vinteren. At han forkortede pendlertiden ind til byen ved at gennemtvinge etableringen af nye busvejbaner har også vundet ham mange tilhængere.

Lee, der er far til fire, gør ofte grin med sine lange arme og smalle øjne og er let at slå et smil af. Han taler i en selvsikker tone, der har fået nogle sydkoreanere til at opfatte ham som arrogant.

Lee har tjent mange penge. Den nyvalgte præsident benægter at have gjort noget forkert, men hans modstandere har anklaget ham for at have skjult indtægter og deltaget i lyssky forretningsforetagender.

Lee, der er kendt for at hænge sig i detaljer, giftede sig med sin kone på sin fødselsdag med den begrundelse, at han aldrig ville komme til at glemme deres bryllupsdag.

Det skulle også vise sig at blive den dag, han blev valgt som præsident.