Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
STOCKHOLM: Miljöpartiet er efter valget Sveriges mest ombejlede parti, fordi de kan genetablere den borgerlige alliances flertal, der forsvandt med Sverigedemokraternes indtog i Riksdagen.
Men ifølge en meningsmåling fra SIFO, der offentliggøres i avisen Aftonbladet, er et flertal af Miljöpartiets vælgere ikke til sinds at krydse blokgrænserne ved at lade partiet indgå som parlamentarisk støtteparti for de borgerlige.
Et stort mindretal mener imidlertid, at man skal svare positivt på statsministerens invitation.
Kold skulder
Meningsmålingen viser, at 53 pct. af miljöpartisterne siger nej til et samarbejde med alliansen, som de borgerlige kalder deres blok.
Allerede på valgnatten, hvor det stod klart, at de borgerlige havde mistet deres flertal, friede Reinfeldt til Miljöpartiet, men den ene af partiets to ordførere Maria Wetterstrand gav meget hurtigt Fredrik Reinfeldt en kold skulder med en bemærkning om, at Miljöpartiets vælgere ikke havde givet partiet mandat til at indgå et samarbejde med den borgerlige alliance.
I dag siger Maria Wetterstrand i en kommentar til målingen i Aftonbladet: - Den bekræfter, at vi bedømmer situationen korrekt ved ikke at gå ind og forhandle med alliancen om en allianseregering.
Meningsmålingen i Aftonposten afslører dog også, at 34 pct. af vælgerne er villige til at give efter for Reinfeldts indbydelse.
Men selv den betydelige minoritet får ikke Maria Wetterstrand til at ryste på hånden, for på et spørgsmål om netop de 34 procent, der mener, at partiet skal krydse grænsen siger Maria Wetterstrand.
- Det er jo åbenbart, at disse vælgere er i mindretal, siger hun.
Alle for en
Maria Wetterstrands ordførerkollega, Peter Eriksson, sagde mandag på samme pressemøde med Maria Wetterstrand, at skulle der forhandles med alliansen, skulle hele den rød-grønne blok inddrages i forhandlingerne.
Fredrik Reinfeldt sagde i går, at valgets resultat nu skal have lov til bundfælde sig hos partierne, og at der så indenfor de næste uger skal findes en løsning på hvordan den parlamentariske situation skal tackles.
Statsministeren vil derfor heller ikke tage officiel kontakt til Miljöpartiet for senest onsdag aften eller torsdag, hvor de sidste stemmer fra vælgere der har stemt på andre end deres egne valgsteder, er optalt.
Muligt mandatmirakel
Der er en teoretisk mulighed for at denne optælling kan give alliansen de sidste afgørende mandater, men chancen er ikke stor.
Godt 7.000 stemmer skiller alliansen fra det absolutte flertal.
For at det mirakel skal indtræffe, skal Socialdemokraterna tabe yderligere tre mandater i hhv. Dalarna, Värmland og Göteborg.
Det mest sandsynlige er, at Reinfeldt fortsætter i spidsen for en mindretalsregering, der ikke vil gøre sig afhængig af Sverigedemokraternas stemmer.
Men som Reinfeldt også har sagt: Bestemmer han ikke over, hvordan de vil stemme i Riksdagen. Skulle det ske, at Sverigedemokraterna stemmer sammen med de borgerlige i visse spørgsmål, er det ikke fordi, de har fået noget som helst til gengæld, gjorde statsministeren det klart på et pressemøde i går.