Miljøorganisation slår alarm: Storbritannien løber tør for vand om 25 år

Det nationale vandforbrug skal skæres ned med en tredjedel, hvis briterne ikke vil løbe tør for vand inden for de næste 25 år, lyder det nu fra den britiske miljøinstitution Environment Agency.

Wayoh-vandreservoiret nær Bolton i det nordvestlige England var efter en varm og tør sommer næsten udtørret, som det ses på billedet her. Sådan kan det fortsætte i de kommende år – og om 25 år kan alt vandet være helt væk, advarer en britisk miljøorganisation nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul ELLIS

Det kan godt være, det altid regner i London. Men hvis ikke briterne bruger langt mindre vand, vil Storbritannien være løbet tør for vand inden for de næste 25 år.

Sådan lyder en dyster prognose nu fra Storbritanniens statsstøttede miljøorganisation Environment Agency.

Faktisk står det så skidt til, at landet står over for »dødens gab«, siger organisationens direktør James Bevan, ifølge The Guardian. Det er der to grunde til: Befolkningsvækst og klimaforandringer.

Storbritanniens stigende befolkningstal har nemlig oversteget landets vandforsyning – som i øvrigt svinder ind på grund af klimaforandringer.

Derfor har Environment Agency nu fremsat en ambitiøs plan for, hvordan vandforsyningen skal holde.

Briternes vandforbrug skal skæres ned med en tredjedel, lækager fra landets vandledninger skal reduceres med 50 procent, og så skal der bygges nye vandreservoirer, afsaltningsanlæg og vandledninger i hele landet.

Men det kræver også, at briterne får en anden indstilling til, hvordan de bruger vand – og hvor meget vand de bruger.

»Vandspild skal være lige så socialt uacceptabelt som at puste røg ind i hovedet på en baby eller at smide plastic i havet,« siger James Bevan til The Guardian.

I år 2040 vil landets somre ifølge prognoser blive op til 38 grader varme, og der vil være 50-80 procent mindre vand i nogle åer og floder, sagde James Bevan i en tale på Waterwise-konferencen tirsdag.

Samtidig forventes den britiske befolkning at stige fra 67 millioner mennesker til 75 millioner mennesker inden 2050. Med andre ord: Mens vandet svinder ind, vil efterspørgslen på drikkevand efter alt at dømme stige. Forskellen mellem de to kurver er det såkaldte dødens gab.

Ifølge Bevan bruger den gennemsnitlige brite omkring 140 liter vand om dagen. Forbruget kan skæres ned med i hvert fald 40 liter pr. person, mener han, hvis bare vand bruges mere effektivt i haver og hjem.

Men også regeringen må investere mere i vandsektoren. Den skal blandt andet bygge nye vandreservoirer i landet og sikre vandledninger fra nord mod syd, hvor der kommer til at være størst vandmangel, mener Bevan. Flere afsaltningsanlæg skal hjælpe med at gøre havvand til drikkevand.

Han ved godt, at der kan komme politiske stridigheder om en så ambitiøs plan for landets vandforsyning. Men det er billigere at investere i nye anlæg og vandreservoirer, end det er ikke at gøre det, argumenterer han. Ifølge Environment Agencys beregninger vil en seriøs tørke koste de britiske husstande omtrent 100 pund ekstra om året – omkring 870 kr. Investeringen, der kan redde vandforsyningen, vil koste hver husstand fire pund ekstra om året.

Michael Roberts, direktør i vandfirmaernes fagforening, Water UK, bakker op om Environment Agencys forslag. Han siger i samme ombæring, at vandfirmaerne er indstillede på at reducere vandlækager med 50 procent inden 2050.

»Vi arbejder også med regeringen og regulatorer om at finde måder, som kan gøre det nemmere for folk at reducere deres daglige vandforbrug, og hvis vi alle arbejder sammen om det, kan vi sikre os, at landet fortsat har det vand, det har brug for,« siger Michael Roberts til The Guardian.