Milits holder ukrainsk flådechef fanget

Hovedkvarteret for den ukrainske flåde er blevet indtaget af pro-russiske styrker, som har kørt chefen for flådebasen væk. Krims premierminister siger, at Ukraines forsvarsminister og vicepremierminister skal holde sig væk fra Krim.

Russiske soldater holder vagt foran det ukrainske flådehovedkvarter i Sevastopol på Krim, som pro-russiske demonstranter og netop de russiske soldater i samarbejde erobrede tidligere på dagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: VASILY FEDOSENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KRIM: Pro-russiske styrker, som onsdag morgen stormede to ukrainske baser på Krim, hævder, at de under det første angreb tog en chef for den ukrainske flåde i byen Sevastopol til fange, skriver AFP.

Det andet angreb blev iværksat omkring middagstid mod en base på Krims vestlige del, oplyser nyhedsbureauet.

Ifølge CNN stormede 300 bevæbnede mænd hovedkvarteret for den ukrainske flåde i Sevastopol, hvor også den russiske sortehavsflåde har sin hovedbase.

En sekretær for den ukrainske flådeledelse siger til CNN, at hun er sikker på, at der er tale om russiske sikkerhedsstyrker:

»De er over alt. De har omringet os, og de truer os,« siger hun til CNN.

De to angreb kommer dagen efter, at en ukrainsk soldat blev dræbt og en anden såret, da en ukrainsk militærbase ved Krims hovedby, Simferopol, blev stormet og overtaget af maskerede mænd.

Berlingskes Moskva-korrespondent, Simon Kruse, der befinder sig foran det ukrainske flådehovedkvarter, siger, at stemningen er spændt, og at basen er overtaget af militsstyrker:

»Den ukrainske flådechef er angiveligt blevet kørt væk af de her militsfolk, men der er ikke oplysninger om hvor hen,« siger Simon Kruse.

Han fortæller videre, at der ikke er løsnet skud i forbindelse med angrebet på hovedkvarteret, hvor det russiske flag nu vajer fra.

De fleste ukrainske soldater befinder sig onsdag eftermiddag stadig inde på basen:

»Kun få er kommet luskende ud,« siger Simon Kruse, som vurderer, at en del af angriberne ligner de andre veludrustede russiske soldater, der tidligere har indtaget ukrainske militærbaser:

»Men langt hovedparten er de her pro-russiske militsfolk, vi også har set før,« siger han.

Den ukrainske premierminister, Arseni Jazenjuk, beordrede onsdag sin forsvarsminister og vicepremierminister til Krim for at »løse situationen«.

Ruslands præsident underskrev tirsdag et dekret, der med et pennestrøg gjorde Krimhalvøen til en del af Den Russiske Føderation og forvandlede de ukrainske tropper på Krim til repræsentanter for en fremmed magt.

Premierministeren på Krim, Sergej Aksinov, har senere meddelt, at hverken den ukrainske forsvarsminister eller vicepremierminister er velkomne.

»Ingen vil lukke dem ind, og de vil blive sendt tilbage,« erklærede Sergej Aksinov ifølge Reuters.

TV: Her trænger pro-russiske demonstranter ind på Ukrainsk flådebase:

Er du på mobilsitet, da klik her.