Militante vækker bekymring i den islamiske verden

Meningsmåling blandt verdens muslimer viser modstand mod oprørsgrupper som IS og Hamas.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Ifølge en ny amerikansk undersøgelse stiger bekymringen i muslimske lande over, at militante islamister vinder frem flere steder. Og blandt store befolkningsgrupper tages der afstand fra kendte grupper som Hamas, den globale al Qaeda-bevægelse og Nigerias Boko Haram. Det viser en ny meningsmåling ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er Pews Forskningscenter i Washington, der står bag meningsmålingen, og den tydeliggør, at støtten til voldelige taktikker såsom selvmordsbomber er faldet i mange lande i løbet af det seneste årti. I visse lande er der i store mindretalsgrupper dog fortsat betydelig opbakning.

Pew foretager jævnligt meningsmålinger om religiøse emner forskellige steder i verden, og centret har udspurgt 14.000 muslimer i 14 lande i april og maj - inden den radikale bevægelse Den Islamiske Stat i Irak og Levanten, ISIS, udråbte et nyt islamisk kalifat i Syrien og Irak.

Selv om målingen således ikke handler direkte om oprørsgruppen, der nu kalder sig IS, viser den tydeligt, at der ikke er stor opbakning til de militante bevægelser.

BNB/Reuters