Militant fagforening udfordrer franske Macron

Den største fagforening i den private sektor er åben over for demonstrationer, hvis ikke Macron er lydhør.

Den franske fagforening CGT opfordrer til strejke d. 12. september i protest mod Macrons planer om at reformere arbejdsmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALAIN JOCARD

Den militante, franske fagforening CGT opfordrer til en strejke i alle Frankrigs virksomheder.

Det skal ske 12. september som protest mod regeringens planer om at gennemføre reformer på arbejdsmarkedet.

Det kan blive en vigtig test for præsident Emmanuel Macrons reformplaner.

»Genåbningen af skolerne efter sommerferien i september må være tidspunktet for modstand og tidspunktet for handling,« skriver fagforeningen i en erklæring tirsdag.

Macron er blevet valgt på løfter om at gennemføre vidtrækkende reformer på arbejdsmarkedet. Det er hans erklærede mål at gøre det lettere at afskedige og ansætte folk.

Reformerne bliver drøftet af fagforeningerne. Men Macron har gjort det klart, at han vil presse dem gennem parlamentet i løbet af sommeren.

De franske fagforeningers traditionelle venner står tilbage uden magt.

Det er resultatet efter Macrons sejr ved præsidentvalget og hans partis triumf ved parlamentsvalget samt Socialistpartiets store tilbagegang.

Flere fagforeninger frygter Macrons reformplaner, men han har indtil videre taget dem med på råd.

De franske fagforeninger har betydelig indflydelse. Det selv om andelen af franskmænd, der er medlem af en fagforening, er ret lav i forhold til i andre vestlige lande.

Selv den største og samtidig mest reformvenlige fagforening i den private sektor, CFDT, er åben over for demonstrationer, hvis ikke Macron er lydhør.

De fleste franskmænd på arbejdsmarkedet er omfattet af en overenskomst, som fagforeninger har forhandlet på plads.

Macron vil gennemføre offentlige besparelser og reformer, der skal sparke gang i vækst og beskæftigelse i Frankrigs kriseramte økonomi.

/ritzau/Reuters