Militærråd skal lede Sudan i en overgangsperiode

Forfatningen i Sudan er blevet suspenderet, oplyser minister, efter at landets præsident er gået af.

Igennem længere tid har der været protester i Sudan. (Arkivfoto) -/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sudans forsvarsminister meddeler, at man suspenderer forfatningen og danner et militærråd, der skal lede landet i en overgangsperiode.

Tidligere torsdag bekræftede regeringskilder i hovedstaden Khartoum, at præsident Omar al-Bashir er trådt tilbage. I første omgang blev det meddelt, at Bashir var i husarrest.

Kort før klokken 14 dansk tid lyder det, at den afgåede præsident er anholdt af militæret og opholder sig "et sikkert sted". Det siger forsvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf i en erklæring læst op på statsligt tv.

Bashir har siddet på magten i Sudan siden et militærkup i 1989. Det gør ham til en af de præsidenter i Afrika, der har siddet på sin post længst.

Store dele af befolkningen har igennem længere tid udtrykt vrede over præsidenten. De mener, at han har haft et dårligt greb om landets økonomi, hvilket har ført til høje fødevarepriser og mangel på brændstof.

19. december brød protester ud i Sudan, og siden har 32 mennesker mistet livet. Anholdelsen af præsidenten sker på et tidspunkt, hvor demonstranter i titusindvis har afholdt langvarige protester mod styret flere steder i byen.

Tidligere torsdag meddelte militæret, at det ville bringe en "vigtig bekendtgørelse". Det fik store grupper af borgere til at stimle sammen i centrum af byen.

Flere øjenvidner har i løbet af torsdagen berettet om, at militæret har indtaget forskellige stillinger omkring forsvarsministeriet. Desuden skal der være indsat militær på store veje og broer i hovedstaden.

Også Sudans nationale efterretnings- og sikkerhedstjeneste har meddelt, at alle politiske fanger i landet sættes på fri fod. Det er dog fortsat uvist, hvornår det sker.

Forsvarsministeren oplyser i sin erklæring, at der vil blive afholdt et valg efter en overgangsperiode på to år. Luftrummet over Sudan lukkes de næste 24 timer.

/ritzau/Reuters