Militærhelikopter sættes ind mod strålingen

Nu skal en helikopter hjælpe med at forhindre nedsmeltning på a-kraftværket i Japan. Få et overblik over strålingsfaren her.

Japansk militær forsøger nu at bekæmpe nedsmeltningen på Fukushima-værket fra luften. Her ses helikopteren på vej med vand, som skal kastes ud over reaktorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: NHK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdatering kl. 10.56: Nyhedsbureauet Kyodo rapporterer, at helikopteren ikke har kunnet gennemføre aktionen. Den blev tvunget væk af kraftig radioaktiv stråling.

En japansk militærhelikopter er på vej mod det beskadigede atomkraftværk Fukushima Daiichi for at kaste vand ned over den ophedede Reaktor 3. Det viser direkte tv-billeder fra Japan.

I alt fire helikoptere er klar til at deltage i redningsaktionen, skriver avisen Yomiuri Shimbun ifølge Ritzau.

Læs også: Fukushimas helte risikerer livet

Natten til onsdag dansk tid udbrød der igen brand i Reaktor 4 på det japanske atomkraftværk, og der er fortsat huller i reaktorbygningens væg. Fire af værkets seks reaktorer er beskadigede oven på jordskælvet og tsunamien, oplyser nyhedsbureauet Kyodo.

Med til katastrofebilledet hører det dog, at de sundhedsskadelige strålingsniveauer stadig er begrænset til det aflukkede og evakuerede område omkring Fukushima-værket. Tilmed fører vinden strålingspartiklerne ud over Stillehavet - altså væk fra Japans fastland.

Læs også: Ny brand på kraftværket
Følg med live: Atomulykken dag for dag

Tirsdag blev der rapporteret om strålingsdoser svarende til enheden 400 millisievert i timen - ca. 1.000 gange højere end normalt. Men til sammenligning nåede strålingen i området rundt om Tjernobyl-værket helt op på 200.000 millisievert i timen ved katastrofen i 1986.

For at udgøre en akut sundhedsrisiko skal strålingen minimum overstige 1.000 millisievert i timen.

Sådan opfører strålingen sig

Med enkelte udsving har strålingen omkring Fuskushima-værket været faldende siden tirsdag, rapporterer internationale atommyndigheder og Beredskabsstyrelsen.

Der er dog rapporter om radioaktivt cæsium, jod, nitrogen og argon i området. 

Nitrogenen mister sin radioaktivitet bare sekunder efter, det har forladt reaktoren og argon er ufarligt for mennesker, men jod er meget radioaktivt. Heldigvis har stoffet en halveringstid på kun otte dage - det mister altså ret hurtigt sin radioaktivitet, og det meste af stoffet vil være helt forsvundet fra Japan inden for en måned.

Læs også: Et landskab af død og destruktion
Se grafikken: Sådan påvirker strålingen kroppen 

Cæsium har en halveringstid på omkring 30 år, men ophobes ikke særligt længe i menneskekroppen. Til gengæld bliver det liggende i naturen - eksempelvis i de Ukrainske og Hviderussiske skove rundt om Tjernobyl-kraftværket, som stadig er lukket af for mennesker her 25 år efter atomulykken.

Nedkøling blev standset

Onsdag morgen opfordrede den franske regering alle sine statsborgere i Japans hovedstad, Tokyo, til at forlade landet eller bevæge sig sydpå. Det rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig blev gruppen af arbejdere, som har knoklet for at stabilisere reaktorerne på det jordskælvsramte a-kraftværk, evakueret kortvarigt i nat. Nattens strålingsniveau udgjorde ganske enkelt en for høj helbredsfare.

Her til morgen blev nedkølingsarbejdet genoptaget. Japanske myndigheder har desuden bedt amerikansk militær om hjælp til at håndtere atomkatastrofen. Samtidig fortsætter atompanikken i hovedstaden Tokyo.

Den japanske kabinetschef siger, at faren for nedsmeltning på Fukushima-værket langt fra er overstået, men befolkningen opfordres til at forholde sig roligt

CNN har lavet nedenstående, seværdige video, som detaljeret og pædagogisk forklarer, hvad der gik galt på Fukushima-værket. I videoen vises desuden billeder helt inde fra reaktorernes kerne.