Nyhedsvarsel
Internationalt

Militæret: Vi har taget magten i Tyrkiet

Kup mod Erdogan: 19 år efter det sidste militærkup har de tyrkiske generaler tilsyneladende gjort det igen: » Vi har overtaget den demokratiske orden,« meddelte generalstaben sent fredag.

Tyrkiske sikkerhedsstyrker tilbageholder ukendte personer ved en vejside i Istanbul. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyrkiske generalstab oplyser nu, at den har taget magten i Tyrkiet.

»Vi har fuld kontrol og overtaget den demokratiske orden,« lød det sent fredag fra generalerne.

Hvis generalstaben har ret, er præsident Erdogan og hans islamiske demokrati styrtet og erstattet med, hvad der i det mindste i en periode vil være en junta.

Men det er et spørgsmål, om generalerne har ret.

Ifølge flere telegrambureauer lød der skud i gaderne, og AFP meldte om lyden af eksplosioner ved hovedkvarteret for det særlige sikkerhedspoliti, som generelt har været loyal over for Erdogan. Strategiske broer og grænseovergange er lukket, militæret har indtaget vigtige lufthavne, bl.a. Ataturk lufthavnen i Istanbul, og F-16 fly flyver lavt hen over både Istanbul og Ankara.

Ifølge det statslige TV-selskab har militæret omringet hovedkvarteret for præsident Erdogans parti, og Tv-speakerne oplyste også, at det en kreds af højtstående officerer i virkeligheden havde taget landets militære øverstbefalende som gidsel - og udtalte sig i hans navn.

Landets premierminister har på TV bekræftet, at »dele af militæret er i gang med et forsøg på illegalt at kuppe sig til magten,« skriver Reuters.

Premierministeren, Binali Yildirim, sagde på TV, at militærkuppet ikke vil lykkes, for »vi vil ikke tillade det … demokratiet vil sejre,« men den slags er bare ord, og ord stiller ikke meget op mod Leopard 2 kampvogne og bombejagere. Derfor bønfaldt han også senere befolkningen om at komme ud i gaderne og stille sig i vejen for militæret og bl.a. beskytte partihovedkvarteret.

Ifølge flere telegrambureauer oplyste kilder omkring præsidenten, at hans livvagter havde fået ham ud af Ankara, og at han nu befinder sig i Mamaris - en resortby ikke så langt fra Bodrum.

Hvad det alt sammen betyder?

Tilsyneladende det samme som det har betydet seks gange i det 20. århundrede og senest for 19 år siden - at det tyrkiske militær eller dele af militæret har fået nok af det civile styre og nu forsøger at afsætte det. Eller allerede har afsat det.