Militæret tager magten i Burkina Faso

Kort inden det vestafrikanske land Burkina Faso skulle overgå til demokrati, har militæret taget magten i landet. Handlingen fordømmes på det kraftigste af FN og USA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindre end en måned inden et præsidentvalg efter planen skulle indføre demokrati i det østafrikanske land Burkina Faso, har militæret afsat den midlertidige regering og taget magten. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Torsdag tonede en uidentificeret person i militæruniform frem på landets stats-TV og bekræftede rygter om, at militæret havde afsat den midlertidige præsident, Michel Kafando.

»Vi har nedsat et nationalt demokratiråd, der har fået til opgave at organisere demokratiske og inkluderende valg,« sagde manden.

Militæret har efter alt at dømme fængslet både overgangspræsidenten, premierministeren og flere ministre, skriver Reuters.

FN fordømmer handlingen i »stærkest mulige vendinger«, og kræver alle medlemmer af regeringen løsladt, skriver Reuters. Også den amerikanske regering er foruroliget over udviklingerne i Burkina Faso.

»USA fordømmer kraftigt ethvert forsøg på at tage magten gennem forfatningsstridige midler eller forsøg på at løse interne politiske uenigheder gennem magt,« siger udtaler en talsmand for regeringen.

Der meldes ikke om kampe i forbindelse med kuppet, selv om militæret har affyret skud for at opløse en demonstration i hovedstaden Ouagadougou.

Burkina Fasos mange årige præsident, Blaise Compaore, blev væltet i oktober sidste år, da et forsøg på at ændre forfatningen, så han kunne forlænge sin 27 år lange regeringsperiode, udløste store demonstrationer.